Het idee van het organiseren van een benefietdiner kwam van IBEB-student Jan Biegun. Hij is de financiële en community manager bij de Sustainability Hub. “Normaal gesproken organiseren wij duurzame kookworkshops in het Erasmus Food Lab en deze week zou dat in samenwerking zijn met de Oost-Europese studentenvereniging EESA. Naar aanleiding van de situatie in Oekraïne leek het mij een beter idee om een benefietdiner te organiseren. De Sustainability Hub zet zich in om de wereld te redden, maar je kunt de wereld niet redden zonder de mensen erop ook te redden”, vertelt Jan.

Het gekozen goede doel voor het evenement was Come Back Alive, een organisatie die zich de militaire uitrusting en de ondersteuning en opleiding van het Oekraïense leger probeert te verbeteren. Naast deze organisatie wilde de Sustainability Hub donateurs ook de mogelijkheid geven om voor een humanitair doel te kiezen, hiervoor kozen zij Nova Ukraine. Die organisatie ondersteunt vrijwilligers die aan het front noodhulp verlenen aan burgers.

Oekraïense gerechten

Sofiia Slisarenko (blue) en Oleksandr Kulyk (green) genieten van de gerechten. Beeld door: Ali Alshamayleh

Al om 13.00 uur begonnen de voorbereidingen op het diner. Op het menu stonden Oekraïense dumplings, borsjt (bietensoep) en kompot (een zoet drankje), alles was vegetarisch. Jan vertelt: “Alle tickets waren verkocht, dus we moesten voor 45 man koken. Hierdoor moesten we om 15.00 uur al beginnen met het maken van driehonderd dumplings.”

De Oekraïnse IBEB-student Oleksandr Kulyk genoot van de gerechten die geserveerd werden. “Ik ben heel slecht in koken, dus ik eet bijna nooit meer Oekraïens. Mijn oma maakt altijd borsjt wanneer ik weer thuis was, dus dit geeft fijne herinneringen in deze moeilijke tijd”, vertelt hij.

De aanwezige Oekraïners waren niet alleen blij met de gerechten, ze vonden ook de support van hun medestudenten heel fijn. Zo vertelt student Communicatie en media Sofiia Slisarenko bijvoorbeeld dat zij het hartverwarmend vindt om zoveel medestudenten te zien die zich op dit moment inzetten voor Oekraïne.

Speech en live optredens

Anna Rudya performing Ukrianian song (EM)
Anna Rudya zingt een Oekraïens lied. Beeld door: Ali Alshamayleh

Nog voordat de gerechten geserveerd werden, gaf de Oekraïense Daria Mangous een speech. Hierin gaf zij met emotie in haar stem een korte introductie over de actuele situatie in haar thuisland. Ook noemde zij andere mogelijkheden om Oekraïne te helpen. “Er zijn de komende dagen een hoop protesten in bijvoorbeeld Den Haag waar je bijvoorbeeld aanwezig kunt zijn om nog meer support te tonen”, vertelt zij. “Ik ben ook erg gefascineerd door ons leger en de andere mensen die vechten in Oekraïne op dit moment, dit geeft mij een trots gevoel dat ik Oekraïens ben.”

Er waren ook optredens tijdens de avond. Zo las Anhelina Shablovska Oekraïense poëzie voor, eerst in het Engels en daarna met veel passie in het Oekraïens. De Oekraïense student Anna Rudya zong een nummer van haar favoriete band genaamd Okean Elzy.

Opgehaalde geldbedrag

Al het geld dat werd gedoneerd, werd verdubbeld door de stichting achter de Sustainability Hub. Hierdoor is er uiteindelijk meer dan tweeduizend euro opgehaald voor beide goede doelen.

kaarin en sandra actie inzameling oekraine p-gebouw foto Elmer

Lees meer

Stapels dozen en tassen voor Oekraïne: ‘Dit past niet meer in mijn auto’

Studente Sandra Garstka riep een paar dagen geleden studenten op om spullen te doneren…