Het idee om spullen in te zamelen voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne komt van Sandra Garstka. De Poolse eerstejaars studente International Business and Business Economics (IBEB) kwam vorige week op het idee. “Na een tentamen sprak ik met mijn tante . Zij hoorde van vrienden in Polen dat ze spullen verzamelden voor vluchtelingen. Dat wilde ik hier ook gaan doen. Via Instagram riep ik studenten op om spullen te brengen. ”

protest oekraine – alisa mahaletska

Lees meer

Studenten de straat op voor Oekraïne: ‘Ik kan niet geloven dat dit echt is’

Na de Russische aanval op Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, zetten EUR-studenten snel een…

Aan het aantal dozen in het P-gebouw te zien heeft die oproep gewerkt. “De respons is absoluut ongelooflijk, ik ben zo trots op mijn mede-EUR-studenten!” roept Sandra. “Zoveel mensen helpen mee. Het oorspronkelijke plan was om alles met mijn eigen auto te brengen, maar zoals je ziet ligt het hele kantoor en hierachter nu vol. De logistiek is wat ingewikkeld geworden.”

Daarom werkt ze, behalve met EESA, nu ook samen met Delftse studenten, die zich hebben verenigd in Students for Ukraine. “We gaan samen uitzoeken hoe we de spullen gaan brengen. Ze gaan in elk geval naar Polen, want de regering daar heeft contact met de Oekraïense regering en kan het over de grens brengen. Oekraïne in kunnen wij echt niet meer, dus het moet allemaal viavia.”

Escaleren

oekraine actie inzameling Jacob Wise en Maaike Postma foto Elmer
Jacob Wise (l) en Maaike Postma. Beeld door: Elmer Smaling

Jacob Wise en Maaike Postma zijn geen studenten maar wonen in de buurt en vonden de inzamelactie via Instagram. “Dit was het dichtstbijzijnde inzamelpunt dat we konden vinden”, vertelt Jacob. Ze brachten een volle doos vol luiers, babydoekjes, tandpasta, zeep, shampoo. “We hebben geen directe band met Oekraïne, maar het is op de rand van Europa en het kan zomaar escaleren naar iets nog veel groters.”

Studenten kunnen nog doneren tot en met donderdag, dan gaan de spullen richting Polen. “Waarschiijnlijk gaan we daarna gewoon door want de nood blijft”, zegt Sandra. Mogelijk wordt het inzamelpunt verplaatst naar de tent op de Erasmus Plaza. Via het instagramaccount van Sandra blijf je op de hoogte.