Fietsenmaker Campus Bikes draait nu ongeveer een derde van de eerdere omzet. “We zijn nog vol goede moed”, zo laat fietsenmaker Bram Hakkenberg weten. “Maar het gaat helemaal niet goed. Wij moeten het hebben van veel studenten die naar de campus komen. Er zijn nu wel weer wat studenten, maar nog niet veel.” De fietsenmaker heeft de universiteit gevraagd of er in september meer fysieke colleges zullen zijn. “Daar kon geen duidelijkheid over gegeven worden. Voorlopig blijven we op de campus, maar of dat zo blijft? Die knoop moeten we nog doorhakken.”

De Studystore is en blijft gesloten. De vestiging onderin het Polakgebouw staat leeg. Volgens het bedrijf kopen studenten hun studiematerialen meer en meer online. “De coronaperiode heeft deze ontwikkeling alleen maar versneld”, laat het bedrijf weten. Daardoor heeft het besloten volledig online door te gaan.

Volle campus

Overschakelen naar online is voor de meeste andere ondernemers geen optie. “Wij zitten nu op 60 á 70 procent omzet als je het vergelijkt met 2019”, vertelt Marc van Hooijdonk van Tostiworld. “Dat is op de lange termijn niet genoeg om van rond te komen.” Van de andere ondernemers in de Food Plaza hoort hij vergelijkbare verhalen. “We klagen hierover tegen elkaar, maar ik heb de ondernemers nog niet gehoord over stoppen.”

De tijdelijke huurverlaging van de universiteit heeft de ondernemers geholpen het hoofd boven water te houden. “Maar je hebt weer een volle campus nodig om terug te komen op het oude niveau”, vertelt Lydia van Hairdesign by Lydia. Afgelopen september voelde het voor haar en haar ‘collega campusondernemers’ weer als normaal. De campus was vol met mensen en dat was ook aan de omzet te zien. De hoop is daarom dat het nieuwe collegejaar begint met veel offline onderwijs. “Als het maar ooit normaal wordt met het online onderwijs en thuiswerken.”