Volgens Marijke Weustink, directeur van Real Estate & Facilities, is de overeenkomst met ’90 tot 95 procent van de ondernemers helemaal beklonken’. “Corona is voor een deel ondernemersrisico, een deel is ook gedeelde smart. Daarom hebben wij een gebaar gemaakt door de ondernemers huurkorting te geven.”

Ondernemers EUR_01 (EM)
De Tostiworld van Marc van Hooijdonk. Beeld door: Amber Leijen

De huur op de campus is die van een A-locatie terwijl de omzet ver achterblijft. Toch is Marc van Hooijdonk van Tostiworld, de tostizaak in de Food Plaza, ook realistisch.  “Zo’n huurovereenkomst teken je met je volle verstand en hoor je gewoon na te komen. Dat hoort bij ondernemen. Wij zijn tevreden met deze overeenkomst, maar ik denk dat de meeste ondernemers niet tevreden zijn. Ook omdat hun schade gewoon heel erg groot is, en de omzet heel erg laag. De meerderheid had gehoopt op meer, maar dat zat er gewoon niet in”, zegt Marc van Hooijdonk van Tostiworld.

In de bijstand

Ondertussen heeft Fikret Egemen van kebabzaak HAS het bepaald niet makkelijk. Na vijf mooie jaren zit zijn zaak in zwaar weer. “Deze situatie moet niet maanden gaan duren”, zegt Egemen. Zijn zaak draait naar eigen zeggen zo’n 20 tot 25 procent van de normale omzet. “Daarmee dek je de huur niet eens. Als het richting de 40 procent zou gaan, was het allemaal een stuk makkelijker voor iedereen. Ik voorzie met mijn zaak drie gezinnen van een inkomen.”

Egemen heeft twee medewerkers, die ‘gelukkig een beetje tegemoetkoming krijgen van de overheid’. “Die verdienen nu meer dan ik”, zegt hij met cynisme. “Ik zit in de bijstand. Ik slaap hier echt slecht van.” Toch wil hij ook positief blijven. “Mijn medewerkers en ik zetten de schouders eronder om uit deze periode te komen. Dat is de enige manier. We moeten het allemaal samen doen.”

Niet dicht, maar ook nauwelijks klanten

Ondernemers EUR_04 (EM) – Campus Bike
Campus Bike is nog altijd open, maar ook daar is het erg rustig. Beeld door: Amber Leijen

Ook fietsenmaker Campus Bike (gevestigd aan de achterkant van het Polakgebouw) maakt lastige tijden door. Waar de horeca door de gedwongen sluiting nog aanspraak heeft gemaakt op allerlei regelingen, ligt dat voor de fietsenmaker een stuk ingewikkelder. “Wij hoefden niet dicht, maar tegelijk kwamen er geen klanten meer”, vertelt Bram Hakkenberg van Campus Bike. Het bedrijf betaalt 726 euro huur per maand en heeft van de universiteit voor de maanden april en mei vijftig procent korting gekregen. Maar de omzet is nog verre van hersteld: de zaak is op dit moment maar de helft van de tijd open, langer heeft geen zin. Toch blijft hij ook optimistisch: “Wij kunnen het nog wel even uitzingen, maar misschien dat we toch een tijdje dichtgaan.”

Korting en uitstel

De universiteit heeft volgens de ondernemers 50 procent korting geboden op de huur voor april en mei, toen de zaken verplicht gesloten werden. De bedrijven konden ook kiezen voor 10 procent huur in april en mei, en dan de rest van het jaar geen variabele huur meer. Die variabele huur is een percentage van de omzet van het bedrijf. Ook krijgen ondernemers twaalf maanden uitstel van betaling. Mochten ze toch de deuren willen sluiten, dan belooft de universiteit flexibel om te gaan met de opzegging van het huurcontract.

Weustink wil de details van de overeenkomsten met de ondernemers niet bespreken. “Dat is iets tussen de universiteit en de ondernemers.” Ze laat wel weten dat er een bepaalde huurkorting en uitstel van betaling is overeengekomen. “We snappen dat het voor iedereen een zware tijd is. met weinig mensen op de campus is het niet reëel dat je voldoende omzet draait. Dat is voor een deel ondernemersrisico, een deel is ook gedeelde smart. Daarom hebben wij een gebaar gemaakt door de ondernemers huurkorting te geven. Corona zal tot gevolg hebben dat de ene partij het wel redt en de ander niet. Daar kunnen we helaas niet meer maatregelen voor treffen dan we gedaan hebben.”

foodcourt leeg corona campus

Lees meer

‘Omzethuur zou goede crisisoplossing zijn voor (campus)ondernemers’

Finn Wynstra, hoogleraar Inkoop- en leveranciersmanagement, pleit ervoor om huurprijzen…