Zo heeft de Spar besloten dat het voorlopig nog geen zin heeft om open te gaan. Aangezien de campussupermarkt een breed assortiment aan producten in huis heeft, leidt een voortijdige opening tot veel voedselverspilling, zo vertelt Erwin Binnenveld van Spar University. “Als de individuele ondernemers open willen, vinden wij het prima om wat verlies te draaien. Maar omdat het aantal studenten op de campus nog erg laag is op het moment, ben je uiteindelijk meer eten aan het weggooien dan dat je omzet draait. Omdat we voedselverspilling willen voorkomen, blijven we nog even dicht tot in september het nieuwe jaar begint.”

Die beslissing om te wachten komt ook voort uit het besef dat andere ondernemers op de campus het nog zwaarder zouden hebben, mocht de Spar opengaan. Binnenveld vertelt: “Vooral voor de ondernemers in het foodcourt is het fijn dat wij nog even dicht zijn. De klanten die nu naar het foodcourt gaan omdat wij dicht zijn, kunnen net het verschil maken voor een relatief kleinere onderneming, terwijl wij alsnog flink verlies zouden draaien en spullen moeten weggooien.”

Hoopvol voor september

De restaurants in het foodcourt zitten nog lang niet op het niveau van voor de pandemie, maar zijn hoopvol over de periode na de zomer. Zo ziet Marc van Hooijdonk dat zijn Tostiworld nu op ongeveer 50 procent van de omzet voor corona zit. Ondanks de terugkomst van een deel van de studenten, is de afwezigheid van medewerkers merkbaar. “Zodra er minder thuisgewerkt hoeft te worden, denk ik dat de drukte weer terug zal keren. We gaan nu dankzij de versoepelingen de goede kant op, maar het is nog niet genoeg om het zonder regelingen als de NOW te redden. Ook zijn we blij dat de universiteit hulp biedt via korting op de huur.” Volgens Van Hooijdonk zijn de eerste drie maanden van het jaar het belangrijkst voor de campusondernemers, dus hoopt hij dat er weer genoeg studenten en medewerkers naar de campus kunnen komen in het nieuwe academisch jaar.

Die hoop wordt gedeeld door Fikret Egemen van de HAS. “Ik hoop dat we in september weer op 70 á 80 procent van de normale omzet kunnen zitten, want op dit moment zien we eigenlijk maar één derde van de studenten. Het gaat iets beter dan de afgelopen zware maanden, maar het houdt niet over. Op dit moment betalen we wel A-locatie-huur, maar hebben we geen A-locatie-klandizie.” Hij hoopt dat er in de aankomende gesprekken met de universiteit hulp geboden kan worden. “Ergens zou ik graag zien dat de universiteit met iets moois kan komen. Mijn motto is dat we samen verder komen, maar de afgelopen anderhalf jaar voelde samen toch erg alleen. We hebben in de laatste vijf jaar hier echt iets moois kunnen neerzetten met de universiteit, en het zou heel fijn zijn als we dat in de toekomst kunnen blijven uitbouwen.”

Hart van de campus

Sem Sint Nicolaas
Sem Sint Nicolaas van de Smitse hoopt op een mooie Eurekaweek. Beeld door: Wouter Sterrenburg

Campuskroeg In de Smitse kijkt ondertussen reikhalzend uit naar het moment dat evenementen weer mogelijk zijn, waaronder de Eurekaweek. Studenten hebben weer zin in feestjes, vertelt voorzitter Sem Sint Nicolaas. Dankzij corona kon het café het nodige onderhoud plegen ‘zodat er weer op de bar kan worden gedanst’, maar toch voelt het als een gemis dat er minder binding is met nieuwe studenten. “Hele groepen eerstejaars hebben nog amper van de Smitse gehoord, die hopen we komend jaar te kunnen bedienen.” Het ziet ernaar uit dat de Eurekaweek waarschijnlijk door kan gaan zonder restricties, dus bij de Smitse zijn de eerste voorbereidingen al in gang gezet. “Weer met driehonderd man binnen kunnen feesten, een plek bieden aan verenigingen of evenementen, en het als vanouds gezellig maken. Daar kijken we echt naar uit. We zijn toch een beetje het hart van de campus. Als we zien dat het bij ons drukker wordt, is dat een goede indicator is voor een gezelligere universiteit.”

Vol aan de bak

Die hervonden gezelligheid is al lang en breed gearriveerd bij kapster Lydia in het Polakgebouw. Sinds de heropening van kapperszaken in maart was er namelijk een enorme achterstand in te halen. “Ik heb vier weken lang zestig uur gedraaid, maar het was eigenlijk onmogelijk om die achterstand weg te werken.” Ze mist naar eigen zeggen nog een kwart van de normale omzet dit kwartaal, maar is ontzettend positief over hoe de inhaalslag is verlopen. “Er zijn veel meer studenten op de campus, en mijn vaste klanten kunnen weer terecht. Mocht de mondkapjesplicht afgeschaft worden, dan denk ik dat mensen daar best blij mee zullen zijn. Knipt toch wat minder prettig. Zelf draag ik er nog wel één hoor, ondanks dat ik al volledig gevaccineerd ben. Het gaat nu al ontzettend goed, maar ik kijk er ontzettend naar uit dat er weer een nieuwe lichting studenten komt en we weer voluit kunnen gaan.”