Het idee komt van een van de medewerkers van de Universiteitsbibliotheek, Ineke van der Kramer. Zij ziet regelmatig studenten pizza eten tijdens het studeren in de bibliotheek, maar de lege pizzadozen passen niet in de afvalbakken. Dat leidt tot geprop en gestapel, waardoor er geen ruimte meer is voor ander afval.

Vet en etensresten

“Wanneer studenten druk aan het leren zijn voor hun tentamens bestellen zij weleens eten, waaronder vaak pizza”, vertelt Van der Kramer. “In de Universiteitsbibliotheek in Nijmegen zag ik zulke pizzadoosboxen en dat leek mij een erg goede oplossing voor alle lege pizzadozen bij ons op de campus. Het afval wordt op deze manier beter gescheiden. Pizzadozen horen überhaupt niet in de papierbak vanwege het vet en de etensresten die in de dozen achterblijven.”

De pizzadoosboxen staan in de Universiteitsbibliotheek en in het Polak gebouw, omdat hier de meeste studenten studeren en dus pizza’s eten. Op elke verdieping kun je er één vinden. Volgens Van der Kramer zullen ze ook in de andere gebouwen komen te staan als ze een succes blijken.

‘Kan verschil maken’

IBCoM-studenten Aniela Jewtuch en Emma Zadro vinden de pizzaboxen in ieder geval een heel goed idee. Emma: “Om eerlijk te zijn heb ik de boxen nog niet zien staan, maar ik vind het wel een handig idee, vooral omdat het afval nu beter gescheiden kan worden.”

Aniela heeft zelf ook wel eens maaltijden besteld terwijl zij op de campus aan het studeren was. “Het is een klein idee, maar het kan alsnog verschil maken. Ik vind het dan ook heel goed dat de universiteit hierover nadenkt en zo de milieuproblemen in stapjes probeert aan te pakken.”

afvalverwerking suez campus foto Sieme de Wolf (4)

Lees ook

Van cup tot pulp: wat er met je koffiebeker gebeurt nadat je hem weggooit op de campus

Wat gebeurt er eigenlijk met het afval van de universiteit? Verslaggever Sieme de Wolf…