Toenemende depressies, eenzijdige wetenschap en onderlinge verdeeldheid: verschillende onderwerpen kwamen aan bod bij de demonstratie. De aanwezigen leverden niet alleen kritiek op het huidige coronabeleid, maar hadden ook nagedacht over efficiëntere oplossingen. “Studenten durven zich niet uit te spreken uit angst voor het verwijt dat ze alleen aan zichzelf denken.”

'Geen verdeeldheid creëren'

demonstratie Dam Studenten voor Opening Onderwijs corona qr code foto Daphne Striekwold (2) (EM)

Ondanks de kou en de regen verzamelden zich een paar honderd sympathisanten  op de Dam. “Het maakt mij niet uit of je gevaccineerd of ongevaccineerd bent,” zo begint Sara Dol, de eerste spreker, haar betoog. Met 2,6 miljoen volgers op TikTok heeft ze een groot bereik voor haar kritische uitlatingen over het coronabeleid. “Ik sta hier niet om verdeeldheid te creëren, maar ik zie wél hoe dit om ons heen gecreëerd wordt. Laten we voor onszelf zorgen in plaats van in angst te leven. Want waarom zijn de sportscholen gesloten in een tijd waarin het belangrijker is dan ooit om aan je immuunsysteem te werken?”

Onder de sprekers waren bekende en minder bekendere coronacritici, waaronder Martina Groenveld van Youtubekanaal Café Weltschmerz en rechtsfilosofen Raisa Blommestijn en Eva Vlaardingerbroek. Bas van Bommel, universitair docent Literatuurgeschiedenis, legt uit hoe volgens hem een ‘massaquarantaine’ van gezonde mensen tegen de wetenschap in gaat en rechtenstudent Marijn Rinck roept op om ondanks de polarisatie met elkaar in gesprek te blijven. “Ga voor jezelf op zoek naar de waarheid,” voegt hij eraan toe. “Wetenschap is meer dan alleen Ab Oosterhaus.”

Efficiëntere oplossingen

Onder de aanwezigen was ook een aantal studenten van de Erasmus Universiteit, waaronder filosofiestudente Hnady Abbady. “Ik ben hier omdat onderwijs toegankelijk hoort te zijn voor iedereen. Dat is een grondrecht,” zei ze. “Daarbij zie ik dat de nevenschade van de maatregelen enorm onderschat wordt. Ik merk bijvoorbeeld dat de mentale gezondheid snel achteruit gaat, ook bij mijn medestudenten. Ook heerst er een enorm gevoel van machteloosheid: studenten hebben het idee dat ze niks mogen zeggen uit angst voor het verwijt dat ze alleen aan zichzelf denken. Veel studenten zijn geen voorstander van QR-codes en vinden 2G in het onderwijs te ver gaan, maar zullen er wel aan meedoen als het erop aankomt.”

demonstratie Dam Studenten voor Opening Onderwijs corona qr code foto Daphne Striekwold (3) (EM)
Nawin Ramcharan na de demonstratie. Beeld door: Daphne Striekwold

Initiatiefnemer Nawin Ramcharan organiseerde vaker demonstraties  tegen de invoering van de coronacheck in het hoger onderwijs. Vanwege de huidige lockdown besloot hij de actie dit keer breder te trekken en de focus te leggen op de nevenschade van het coronabeleid. “De mentale en fysieke schade is van alle leeftijdscategorieën het hoogst in de groep 18 tot 30 jaar,” vertelde hij. “En je wordt er echt niet blij van hoeveel studievertraging er is opgelopen. Sporten of socializen kan niet meer, dus ook je uitlaatklep valt weg. Daarnaast heerst er veel angst, waardoor studenten slechter in hun vel zitten én slechter presteren.”

“Op dit moment wordt er alleen gekeken naar vaccinatiestatus,” vervolgde hij. “Ik zou het efficiënter vinden als de overheid ook gaat kijken naar andere variabelen, bijvoorbeeld leeftijd, onderliggend lijden en BMI. De gemiddelde coronapatiënt op de IC is 62 jaar en heeft een BMI van 29,6, en bij meer dan de helft van de IC-patiënten is er sprake van onderliggend lijden. Bovendien wordt het beleid nu gebaseerd op het advies vanuit het OMT, waarbij geen experts aanwezig zijn op het gebied van bijvoorbeeld mentale gezondheid en onderwijsschade. Mijn boodschap aan alle studenten is om voor jezelf op te komen en je uit te spreken. Ik ben ook maar een simpele student, maar als ik dit vandaag niet had opgezet, wie had het dan gedaan?”

coronapasprotest 1 dec demonstratie protest

Lees ook

Protest tegen coronapas door EUR-studenten

Tien studenten van de Erasmus Universiteit trokken woensdag naar de Koekamp in Den Haag.…