Volgens het OMT heeft het invoeren van de coronapas op het hoger onderwijs weinig zin als de besmettingen oplopen. Ook veel politieke partijen plaatsen grote vraagtekens bij het invoeren van de coronapas in het hoger onderwijs. Nu spreken ook studenten van onder andere de Erasmus Universiteit zich uit tegen de pas.

Tegen de coronapas

Op de Koekamp spraken tachtig demonstranten van de actiegroep Studenten voor Open Onderwijs zich uit tegen het wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge om de coronapas in te voeren in het hoger onderwijs. Studenten hielden toespraken over mentale gezondheid en de negatieve gevolgen van de coronapas. Ook politici gingen in gesprek met de aanwezige studenten, waaronder Freek Jansen van Forum voor Democratie. Volgens de organisatoren hebben de politici niets te maken met de actiegroep.

Nawin Ramcharan (24) studeert Sociologie en Bestuurskunde en organiseerde het protest. Hij wil dat de Erasmus universiteit voor iedereen toegankelijk blijft. Hij is daarom principieel tegen hybride onderwijs met een QR-controle aan de poort.

Volgens Ramcharan zijn er genoeg redenen om tegen de coronapas in het hoger onderwijs te protesteren: “Allereerst moeten alle studenten in Nederland onderwijs kunnen genieten. Daar mogen ze grondwettelijk niet van worden uitgesloten. Daarnaast lopen studenten geen groot risico, andere groepen hebben meer kans om ziek te worden.” Hij vervolgt: “Verder vergroot het de angst onder studenten, Er wordt een onbewust signaal afgegeven dat er een machtiger iets is dan wij. En onderzoeken hebben aangetoond dat studenten die angst hebben, ook minder goed presteren.”

Manifest

Daarnaast zet Ramcharan zich af tegen de manier waarop onderwijsinstellingen overstag moeten gaan. “Het kabinet wil de medezeggenschap op universiteiten buitenspel zetten als er een besluit valt over de pas, terwijl alle universiteiten en hogescholen aangeven dat het praktisch lastig is om aan de poort te controleren op de coronapas.”

Woensdag stuurde de actiegroep ook een manifest met een petitie naar verschillende hoger  onderwijsinstellingen. In het manifest wordt het groeiend aantal mentale klachten van studenten opgevoerd als argument tegen de coronapas.

Gevaccineerd of niet gevaccineerd?

Of Ramcharan zelf gevaccineerd wil hij liever niet zeggen. “Ik krijg vaker de vraag of ik gevaccineerd ben of niet, net zoals de andere studenten waar ik mee spreek. Dat zou niet relevant moeten zijn en het stigmatiseert mensen. We kunnen beter spreken over hoe we het onderwijs open kunnen houden op een verantwoorde manier.”