“We schrijven vandaag geschiedenis in Rotterdam”, zei Van der Duijn Schouten over het aanstellen van de eerste vrouwelijke rector magnificus aan de Erasmus Universiteit. Al wilde hij daar niet te lang bij stil staan. “Het zou zonde zijn als het zou afleiden van hoe gekwalificeerd ze wel niet is.”

Afscheid

Te vaak heeft Van der Duijn Schouten naar eigen zeggen afscheid genomen en bleef hij stiekem toch bij de Erasmus Universiteit. Hij noemde zijn afscheidswoord voor de zekerheid dan ook ‘Slotbeschouwingen, deel 1’. Bij de EUR was hij interim-decaan bij drie faculteiten: de Erasmus School of Philosophy (ESPhil), de Erasmus School of Economics, en bij de Erasmus School of History, Culture and Communication.

Twee dingen wilde hij nog meegeven aan de Rotterdamse academische wereld. Het eerste deed hij in de vorm van een vraag: “Is de manier waarop we de Erasmus Universiteit hebben ingericht nog adequaat om de omslag naar een meer interdisciplinaire oriëntatie te faciliteren?” Het tweede was een waarschuwing over wetenschappelijke integriteit. “Niets in de wetenschappelijk wereld loopt immers zo snel als het gerucht, ook het valse gerucht”, zei hij daarover. In zijn ogen zouden zaken over ‘vermeende integriteit’ moeten kunnen worden afgesloten door een publiek statement van de rector dat de wetenschapper in kwestie niet ter discussie staat.

Kleinkind steelt de show

Frank van der Duijn Schouten rectoraatoverdracht foto Ronald van den Heerik (1)
Kleinkind Chris overhandigt de scheidend rector een flesje water. Beeld door: Ronald van den Heerik

Niets ten nadele van gastspreker Jack Vromen, hoogleraar bij Filosofie, of de oude en nieuwe rector, maar een kleinzoon van Van der Duijn Schouten stal de show. Toen zijn opa een flesje water vergeten was, mocht  kleinzoon Chris het flesje naar het podium brengen. En hij kreeg direct een luid ‘aaaah’ van de zaal en vervolgens een applaus.

“Toen ik mijn kinderen en kleinkinderen uitnodigde tot het bijwonen van deze bijeenkomst, meldde één zich met de vraag of hij dan ook het ‘saaie’ gedeelte van deze plechtigheid moest bijwonen”, zei de voormalig interim-rector zelf nog over de aanwezigheid van zijn (vooral stripboek lezende) kleinkinderen. “Ik vermoed dat hij daarmee mijn bijdrage in gedachten had. Mijn antwoord was bevestigend, met de toevoeging dat hij niet behoefde te luisteren, maar wel wakker moest blijven.”

Anders erkennen en waarderen

Annelien Bredenoord rectoraatoverdracht foto Ronald van den Heerik (3)
Bredenoord tijdens haar toespraak. Beeld door: Ronald van den Heerik

“We hebben dwarsdenkers nodig”, zei Bredenoord in haar toespraak waarbij ze voor het eerst de lichtblauwe stola droeg van de Rotterdamse filosofiefaculteit. “Dwarsdenkers als Erasmus.” Erasmus kenmerkt volgens Bredenoord een overgangsperiode, en volgens haar staan we weer voor zo’n periode als het gaat om industrialisatie, geopolitiek en de overgang van de aarde uitputten naar ecohumanisme. Het is de taak van de universiteit om een generatie nieuwe wereldburgers en verantwoordelijke leiders op te leiden, zei Bredenoord.

De nieuwe rector had het in haar toespraak over drie punten waarvoor zij zich zal inzetten: vooroplopen met impact hebben door interdisciplinair werken, het anders erkennen en waarderen van wetenschappers, en de digitalisering van de universiteit verder verkennen. “De wereld ligt letterlijk aan onze voeten”, zei ze daarover. Sprekers van over de hele wereld kunnen voor colleges gevraagd worden zonder onnodige uitstoot. Het anders erkennen en waarderen is de mogelijk om ‘ruimte te geven voor ieders talent’, zei Bredenoord. Ze sprak over meer aandacht, kwaliteit boven kwantiteit en een ‘diversere en inclusievere manier van erkennen’. Die andere manier van werken ziet zij ook als de kans om de hoge werkdruk in de academische wereld aan te pakken.

Annelien Bredenoord portret oratie 2018

Lees meer

‘Ik hoop als rector ook jonge wetenschappers een hart onder de riem te steken’

Annelien Bredenoord is per 1 oktober rector magnificus van de Erasmus Universiteit. Een…