Je hebt een indrukwekkende lijst aan functies en nevenfuncties, wat maakte dat je koos voor het rectorschap als volgende stap in je loopbaan?

“Het afgelopen coronajaar heeft mij meer dan eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk wetenschap is. Van het bieden van inzicht in gedrag van mensen tot de medische kant, dat triggerde mij. De universiteit is een instituut waar de toekomstige leiders vandaan komen en waar grote maatschappelijke vraagstukken worden onderzocht.
“Ook recente ontwikkelingen als sturen op impact en het zorgen dat een universiteit een diverse en veilige werkplek is , zijn dingen die mij intrinsiek motiveren voor deze functie. In de functie van rector komen al die lijnen samen.”

Je zit momenteel in een aantal besturen, onder meer van het Amsterdam UMC en ZonMw, en je bent fractievoorzitter voor D66 in de Eerste Kamer, wat gaat er gebeuren met deze functies?

“Ik stop met alle commissies en bestuursfuncties, en mijn hoogleraarschap in Utrecht. Alleen bij de lopende promoties zal ik betrokken blijven, zij het wat meer op afstand.  Het Eerste Kamerlidmaatschap houd ik aan. Dat is een gekozen functie, bovendien zitten we zo rond de kabinetsformatie in een belangrijke fase en heb ik een goed team staan. Het is nog anderhalf jaar tot de volgende verkiezingen, daarna kijk ik verder.
“Ik verwacht geen conflict of interest met mijn nieuwe taak als rector. Natuurlijk kan dat schuren, maar ik ben daar altijd heel transparant in. Het is juist de kracht van de Eerste Kamer dat er mensen uit de praktijk naar de wetgeving kijken. Uiteraard zal ik niet het woord voeren over hogeronderwijszaken.
“Het werk in de Eerste Kamer heb ik vaak meegenomen naar mijn onderwijs, om bepaalde kwesties met mijn studenten te bespreken. Ik vind dat verbinden van verschillende werelden heel leuk om te doen, om niet in je kolom te blijven.”

Wat maakt dat je koos voor de Erasmus Universiteit?

“Als onderzoeker werkte ik geregeld samen met onderzoekers van onder andere het Erasmus MC. Bijvoorbeeld onderzoek op het snijvlak van medische wetenschap en technologie waar ik als medisch ethicus bij betrokken was. Ik heb altijd gevoeld dat het DNA van de Erasmus Universiteit bij me past: de denkende doener. Ook de samenwerking met de TU Delft en Leiden biedt veel perspectief. Toen ik werd benaderd om te solliciteren voelde het alsof veel lijnen van mijn werk en interesses hierin samenkwamen, heel intuïtief eigenlijk.”

Met Huib Pols (rector tussen 2013 en 2018) zit je in het bestuur van ZonMw, heeft hij je geadviseerd?

“Vooraf heb ik uiteraard met meerdere mensen gesproken, ook met Huib. Hij heeft me aangemoedigd en gezegd dat deze functie goed bij me zou passen. Maar ook de huidige rector (en toekomstig collegevoorzitter, red.) van de Universiteit Maastricht, Rianne Letschert, is een vriendin die ik om advies kon vragen.”

Annelien Bredenoord 2018 – Ed van Rijswijk
Beeld door: Ed van Rijswijk

Rector magnificus is lang een functie geweest voor hoogleraren aan het einde van hun loopbaan, dat geldt zeker niet voor jou. Maakt dat wat uit denk je?

“Het heeft voordelen dat ik nog midden in mijn carrière zit. Ik weet hoe het is om onderzoek te doen, de strijd om geld, het verdedigen van je voorstel voor een commissie, de afwijzingen. Ik weet hoe het is om een academische carrière te combineren met een jong gezin. Ik hoop als rector ook jonge wetenschappers een hart onder de riem te kunnen steken en wat aan de werkdruk te doen.”

Hoe heb je zelf het afgelopen coronajaar ervaren?

“Heel zwaar. Als hoofd van een afdeling in Utrecht heb ik gezien en ervaren hoe loodzwaar het is om je werk en privé te combineren. Ook ik was thuis met onze zoon van tweeënhalf.
“Maar vooral het verlies aan echt contact vond ik een enorme energy drain. Ik hoop dan ook dat we zo snel mogelijk weer fysieke ontmoetingen kunnen organiseren. Overigens zonder het kind met het badwater weg te gooien als het gaat om alles wat we hebben geleerd afgelopen tijd op het gebied van digitalisering. Daar liggen echt kansen, zeker voor een internationaal georiënteerde universiteit als de Erasmus Universiteit.”

De EUR wil een meer diverse en inclusieve instelling worden. Wat mogen we op dat vlak van jou verwachten?

“Dat ik daar vol voor ga. Ik vind dat heel belangrijk en heb ook een persoonlijke drijfveer – als vrouw getrouwd met een vrouw – om me hiervoor in te zetten. Studenten moeten op de universiteit opgroeien in een veilige omgeving, om de beste versie van jezelf te worden.
“Maar ook als het gaat om het combineren van werk en privé wil ik het goede voorbeeld geven. Ik zorg dat ik door de week en in het weekend altijd tijd maak voor mijn gezin. Ik ga graag op bezoek bij familie en vrienden en lees graag, vooral kranten en non-fictieboeken. Momenteel uiteraard de nieuwe biografie van Erasmus.”