Voor de Spar op de campus staat sinds dinsdag een grote blauwe tent. Iedereen die nog geen vaccinatieafspraak heeft, kan zich daar op de bonnefooi laten vaccineren. Een paar studenten zijn in gesprek met de aanwezige GGD-medewerkers of staan in de rij om hun prik te halen.

Gisteren zijn er hier 67 prikken gezet, best veel voor zo’n kleine pop-uplocatie, vertelt regiocoördinator Mark Egberts, die verantwoordelijk is voor alle pop-uplocaties in Rotterdam-Noord. “We focussen ons op dit moment met name op scholen, omdat de vaccinatiegraad daar laag is. Dit heeft meerdere redenen: aan de ene kant vinden veel studenten het niet belangrijk en aan de andere kant horen we vaak dat het te veel gedoe is om naar zo’n locatie te gaan.”

Vaccinaties / inenting

Lees meer

Woudestein krijgt tijdelijke vaccinatielocatie

Studenten en medewerkers kunnen zich vanaf dinsdag zonder afspraak op campus Woudestein…

Flauwvallen van angst

prikbus mark egberts arts en ggd medewerker – daphne striekwold
Mark Egberts (rechts) met de dienstdoend arts en een collega van de GGD. Beeld door: Daphne Striekwold

Mark is niet bang dat de laagdrempeligheid van de prikbus ten koste gaat van het nemen van een weloverwogen beslissing. “We willen mensen informeren, niet overtuigen. We lopen met een aantal voorlichters rond op de campus en spreken studenten aan met de vraag of ze al gevaccineerd zijn. Zo niet, dan bieden wij de mogelijkheid om dat hier te doen. We geven aan wat de mogelijke bijwerkingen kunnen zijn en beantwoorden eventuele vragen. Ik denk dat niet het vaccin zelf veel problemen heeft opgeleverd, maar meer het stigma eromheen. Door de verhalen vanuit de media worden mensen bang gemaakt, met als gevolg dat ze flauwvallen door de angst – niet door het vaccin.”

“Van de studenten die zich hier laten vaccineren, willen we graag weten waarom ze het hier wél doen en ze het eerder nog niet gedaan hebben”, vervolgt Mark. “Als we bijvoorbeeld horen dat ze het te veel gedoe vinden om helemaal naar zo’n vaccinatiepunt te gaan, dan weten we dat vaccineren op de campus werkt. Als het hen gaat om twijfels over het vaccin zelf, dan leggen we de focus op voorlichting.”

Toegankelijk

prikbus danny – daphne striekwold
Masterstudent Danny is al gevaccineerd maar vindt de prikbus ‘helemaal top’. Beeld door: Daphne Striekwold

Beatriz Sponciado komt uit Brazilië en studeert International Business Administration. Zodra ze via Instagram hoorde over de prikbus op de campus, heeft ze de mogelijkheid meteen aangegrepen. “Ik was al lang van plan om het vaccin te nemen, maar in Brazilië heb ik de kans nog niet gehad. Als het niet op de campus had gekund, was ik op zoek gegaan naar een vaccinatiecentrum, maar dit is een stuk makkelijker. Welk vaccin heb ik eigenlijk gekregen? Pfizer toch?”

“Ik vind het helemaal top”, zegt Danny Bos, die bezig is met zijn master in Behavourial Economics. “Als we de vaccinatiegraad omhoog willen krijgen, moeten we het zo toegankelijk mogelijk maken. Zelf ben ik al gevaccineerd, maar anders had ik het net zo goed hier kunnen doen.”

Sociale druk

prikbus internationale studenten economie tinbergen – daphne striekwold
Economiestudenten Evgenii, Yingjie en Xia balen dat het citaat van Jan Tinbergen niet meer te lezen is door de prikbus. Beeld door: Daphne Striekwold

Evgenii Ivanov, Yingjie Huang en Xia Zou zijn drie internationale studenten die Economie studeren. “Ik vind het een goed idee dat studenten zich hier tussen hun colleges door kunnen laten prikken. Het is vooral handig dat je niet hoeft te reserveren”, zegt Yingjie. “Wel vind ik het een minpunt dat de letters van ‘Tinbergen’ nu worden geblokkeerd door de tent.”

“Ik denk niet per se dat de mogelijkheid om het hier te doen, bijdraagt aan de sociale druk om je te laten vaccineren”, voegt Evgenii eraan toe. “Die sociale druk is er al, daar sta ik zelf niet helemaal achter. Maar deze priklocatie zorgt niet direct voor meer druk dan er al is, bijvoorbeeld door de borden met coronaregels die overal op de campus staan.”

De ‘prikbus’ staat deze en volgende week op dinsdag, woensdag en donderdag en op maandag 13 en dinsdag 14 september op de campus. Iedereen met een BSN die nog geen afspraak heeft voor een vaccinatie kan er terecht. De vaccinatielocatie is tussen 9 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags geopend.