Lang was onduidelijk hoe onderwijs er vanaf 1 september uit zou zien. Afgelopen week kwam daar, met een brief van minister Van Engelshoven aan onderwijsinstellingen, meer duidelijkheid over. Al is dat volgens sommigen nog niet genoeg. Instellingen moeten twee scenario’s uitwerken. Kort gezegd: onderwijs mét de anderhalvemeterregel en onderwijs zónder. Want het risico op nieuwe uitbraken blijft. Welk scenario het wordt, maakt de minister op 13 augustus bekend, een paar dagen voor de Eurekaweek.

Een student van de Erasmus Universiteit voert actie om 1 september al het onderwijs offline te krijgen. Hoe groot acht u de kans daarop?

“Ik heb geen glazen bol. Wat we tegen het hoger onderwijs hebben gezegd: bereid je voor op een scenario waarin we vanaf half augustus de anderhalve meter loslaten. We hebben óók gezegd: hou rekening met een scenario waarin dat níét kan. Want je ziet in Europa de deltavariant oprukken en we weten niet wat die in Nederland gaat doen.

“Wat wel belangrijk is – en dat zou ik ook tegen deze student willen zeggen – is dat we met zijn allen, inclusief studenten, zorgen dat we onszelf testen als we op vakantie gaan. En áls je een positieve testuitslag krijgt: meld je bij de GGD, ga in quarantaine, houd je aan die maatregelen. Met die gepaste voorzichtigheid de zomer in gaan is de enige manier waarop we kunnen zorgen dat ons voorkeursscenario, zonder anderhalve meter, door kan gaan.”

Collage 1 september offline

Lees meer

EUR-student stuurt brief aan Tweede Kamerleden voor actie #1septemberoffline

Het hoger onderwijs moet vanaf 1 september zoveel mogelijk offline, vindt studente…

Baart de deltavariant in combinatie met de feestjes en examenreisjes van studenten en studenten in spe u zorgen? Of zegt u: neem het ervan nu het kan?

“Ik zie ook wat jonge mensen hebben doorgemaakt, dus natuurlijk zeg ik: geniet van deze zomer. Maar blijf ook voorzichtig. Het is een kleine moeite om even die zelftest te doen, voor je je weer in de Nederlandse samenleving begeeft. Je krijgt de test gratis en we hebben er genoeg. Daarmee kun je de hele samenleving, maar ook jezelf én het onderwijs veel ellende besparen. Zo vertrouw ik erop dat we een mooi studiejaar tegemoet gaan.”

Docenten zeggen: de keuze voor een scenario wordt wel heel laat gemaakt, op 13 augustus pas. Ze moeten nu in de zomer beide scenario’s uitwerken, dat is veel werk. En ze hebben al zo’n druk jaar gehad. Begrijpt u dat? En kunt u deze docenten tegemoet komen door al iets eerder enige richting geven?

“Ik begrijp de worsteling van die docenten helemaal. En ik zou ook vandaag het liefste zekerheid willen geven en zeggen: we gaan het volgend jaar zo doen. Maar we moeten ook realistisch zijn. Het OMT waarschuwt ons dat er kan een kink in de kabel kan komen. Daarom hebben we gezegd: bereid je voor op het loslaten van de anderhalvemetermaatregel, maar hou ook rekening met onverhoopte andere scenario’s.

Massacollege-IBA-2018-1

Lees meer

Vanaf 1 september weer allemaal naar campus, de vraag is nog hoe

Faculteiten willen offline onderwijs in het nieuwe jaar, maar zo simpel is het nog niet.…

“Eerder dan 13 augustus kan ik geen zekerheid geven, maar natuurlijk hou ik de komende weken de vinger aan de pols. Reken maar dat ik onmiddellijk bij het onderwijs aan de bel trek als de ontwikkelingen er niet goed uitzien. Áls de nood aan de man komt heb ik er alle vertrouwen in dat docenten snel kunnen schakelen. Dat hebben we het afgelopen jaar gezien.”

De scenariokeuze op 13 augustus heeft vooral invloed op onderwijsgerelateerde activiteiten tijdens de introductieweken, lees ik in uw brief. Maar hoe zit het met de feestjes en alles daaromheen? Kunnen de organiserende commissies daar al knopen over doorhakken? Mogen ze feestjes houden met testen voor toegang, zoals op andere plekken nu ook al mag?

“Ja, dat kan. Voor alle andere activiteiten dan onderwijs gelden dezelfde regels als bij evenementen in steden. Daar moet men in goed overleg met de burgemeester en lokale autoriteiten afspraken maken.”