Alleen voelt Svenja zich zeker niet in Rotterdam. Als we rond de Kralingse Plas lopen, denkt ze terug aan Koningsdag. Op die warme dinsdag zat ze hier in het gras met vrienden. “Het was ongemakkelijk druk, maar ik wilde ook niet alleen binnen zitten. Er was super veel toezicht. Volgens mij heb ik ieder soort politie wel langs zien komen: te paard, op de fiets, ga zo maar door.” Doordat ze aan het begin van het academische jaar een paar offline colleges had, heeft ze wel mensen leren kennen. Studenten van binnen en buiten haar studie. Veel van haar vrienden zijn ook internationale studenten. Samen gaan ze een dagje naar het strand, of verkennen ze Rotterdam.

freshman2020_svenja_01

Lees meer

Svenja viert kerst in Duitsland zonder glühwein en gekaramelliseerde amandelen

Ze droomden van een studietijd in het buitenland, liefst in Rotterdam, en toen kwam de…

“O”, zegt Svenja verheugd. “Weet je wie ik eindelijk eens gezien heb? Die Spiderman op wielen!” In Rotterdam is dit een bekende verschijning. Gekleed in een spidermanpak racet Kok Tan (dat is de echte naam van ‘Spiderman guy’) op een trike door de stad. “Ik hou van dat soort mensen. Je kan jezelf raar of een buitenbeentje voelen, maar er is altijd wel een plekje voor je in een grote stad. En zeker in Rotterdam. Hier zijn zoveel verschillende soorten mensen, en toch heeft iedereen een plekje. Iedereen lijkt hier te horen, en dat is echt niet in alle steden.”

Zó klaar met Zoomcolleges

En hoe gaat het met haar studie International Bachelor Communication and Media? Eerst volgt een lange en diepe zucht. “De werklast is onwijs hoog. Hoger dan andere jaren. Een student uit mijn jaar heeft er een mail overgestuurd, maar dat heeft niets opgeleverd. Ook zijn we allemaal zo klaar met de Zoomcolleges. We willen echte colleges, maar het blijft allemaal online. Wel zijn er lokalen gereserveerd waar we samen mogen werken, maar ik ken nu niemand uit de groepen.” Zorgen over het halen van het eerste jaar heeft Svenja niet. Gemiddeld staat ze een 7, dus studiejaar twee lijkt binnen handbereik.

Svenja_extra foto
Beeld door: Aysha Gasanova

Thuisland Duitsland mist Svenja niet. Ze wil de zomer liever in Rotterdam doorbrengen, want hier valt misschien wel wat te beleven. Over haar vriend in Duitsland hebben we het niet. Wel over de dichtbundels van James Franco die ze in haar bezit heeft. En ze vertelt dat ze bij een voorstelrondje met medestudenten alleen gedeeld heeft dat ze van koffie houdt. “Anderen hadden allemaal eigen blogs of magazines, en ik zei alleen dat ik van koffie hou! Ik kon wel door de grond zakken.”