‘’Sinds ik in Rotterdam woon, heb ik grote stappen gezet richting de zero waste lifestyle”, vertelt Lena.  “Ik ga nu bijvoorbeeld naar speciale winkels om boodschappen te doen.” Lena is dit jaar voor haar master Global Business and Sustainability naar Rotterdam gekomen, ze heeft zich  vervolgens aangesloten bij de Waste Committee van de Erasmus Sustainability Hub. De commissie houdt zich bezig met het onder de aandacht brengen van het afvalprobleem en het bedenken van handige tips voor studenten met het oog op het verminderen van afval.

“Het kan heel lastig zijn om verpakkingsvrij je boodschappen te doen”, weet Lena. “Het gebeurt vaak dat je een bepaald product nodig hebt dat alleen verpakt te verkrijgen is. Dan moet je kiezen of je toch echt dat product wil, of dat je op zoek moet gaan naar een alternatief.” Zelf doet Lena haar boodschappen daarom meestal niet bij de bekende supermarkten. Ze gaat bijvoorbeeld vaak naar Gimsel; een biologische supermarkt waar veel producten onverpakt te verkrijgen zijn. “Je neemt je eigen bakjes en tassen mee en daar doe je je boodschappen dan in. Je kunt ook zelf je producten afwegen om precies de benodigde porties te kunnen kopen. Dat is overigens een goede manier om geld te besparen; je bent niet gebonden aan de standaard voorverpakte hoeveelheden in ‘normale’ supermarkten. Het is eigenlijk heel handig.” Gimsel is niet de enige supermarkt gericht op duurzaamheid, Ekoplaza is nog een voorbeeld van een supermarkt die verantwoorde producten aanbiedt.  ‘’Voor studenten is het ook een aanrader om naar de markt te gaan. Daar kun je onverpakt groente en fruit kopen en het is daar zeker heel goedkoop.”

Zelf maken

zero waste week schoonmaakmiddelen maken Lena Burgdorf
Zelf middeltjes maken. Beeld door: Eigen foto

Naast het kopen van etenswaren zonder verpakking zijn er ook andere manieren om je afval te verminderen. ”We bieden een workshop aan waarin we uitleggen hoe je zelf schoonmaakmiddelen maakt, dat is namelijk veel makkelijker dan je denkt. Daarnaast gebruik ik vaste shampoo en tandenpoetspoeder, deze komen in hele leuke doosjes die je daarna weer ergens anders voor kan gebruiken. Er zijn heel veel dingen die je makkelijk zelf kunt maken, zo ook bijvoorbeeld droogshampoo en haarspray. Je kunt bij wijze van spreken je huis doorlopen en in elke kamer bedenken hoe je je afval daar kan verminderen.’’

De Waste Committee is ook door het jaar heen bezig met het opruimen van afval en het promoten van de zero waste lifestyle. “We organiseren eens per maand afvalopruimacties. Dan kiezen we een plek uit waar we vervolgens met een groep naartoe gaan om al het afval op te ruimen. Dat kan heel gezellig zijn, zeker wanneer het lekker weer is.’’ Lena geeft aan dat deze acties niet alleen nuttig zijn vanwege het opruimen zelf: ‘’Ik denk dat het ook helpt om bewustzijn te scheppen. Als je het afval zelf opraapt ga je ook nadenken over waar het vandaan komt, en hoe je kan voorkomen dat het überhaupt op de grond terecht komt.’’

“Om zelf ook steeds meer te leren gaan we vaak in gesprek met bedrijven, waar we dan sprekers van uitnodigen. We wisselen veel ideeën uit en stellen vragen over hun omgang met afval. Voorbeelden van bedrijven die hiermee bezig zijn, zijn PeelPioneers en Rotterzwam.” Peelpioneers maakt verpakkingen van groente- en fruitschillen en Rotterzwam verkoopt kits waarmee je zelf je champignons kan kweken met het compostafval van thuis.

Zero waste kookles

Dit jaar heeft de Waste Comittee nieuwe activiteiten bedacht voor de Zero Waste Week. “We organiseren een zero waste challenge. Iedereen die meedoet krijgt twee glazen potten waar ze de hele week al hun afval in moeten verzamelen. Het doel is dat er zo min mogelijk afval in de potten komt.’’ Verder komen er tijdens de week veel sprekers langs. Iemand van Clear Rivers komt vertellen over hun recycleproject en Max La Mana, een zero waste chef  uit New York en volgens Lena het hoogtepunt van de week, komt kookles geven. Je kunt ook meedoen aan allerlei andere activiteiten, van een upcyclingworkshop tot een vegan kookworkshop.

afvalverwerking suez campus foto Sieme de Wolf (4)

Lees ook

Van cup tot pulp: wat er met je koffiebeker gebeurt nadat je hem weggooit op de campus

Wat gebeurt er eigenlijk met het afval van de universiteit? Verslaggever Sieme de Wolf…