Ernst Hoestra – directeur van Erasmus Enterprise, ervaren ondernemer en voormalig rechtenstudent aan de EUR – kwam er op zijn zakenreizen weleens: het MIT in Boston. “Een heel mooi concept. Daar is in de loop van de jaren bijna een dorp ontwikkeld van startups en scale ups rond de universiteit. Het is een goed startpunt voor de plannen van jonge ondernemers uit eigen huis.”

Dat moeten we in Rotterdam ook hebben, moet de toenmalige rector Rutger Engels (en gangmaker van de Rotterdamse variant) hebben gedacht. Met die ambitie is Erasmus Enterprise opgericht en om het in goede banen te leiden is drie maanden geleden Ernst Hoestra aangetrokken. Erasmus Enterprise valt onder de strategie van de universiteit en wordt in de opstartfase uit die middelen betaald, maar het kan, omdat het een losse holding (ook wel: moedermaatschappij) is, wel meer doen dan de publiek gefinancierde universiteit.

Café, restaurant, sportgebouw

De kerntaak van Erasmus Enterprise zal dan ook zijn: ondernemers helpen aan kennis, trainingen én huisvesting  op Woudestein. Waarom gebeurt dat op de campus? “Het is een aantrekkelijke plek voor beginnende ondernemers, met faciliteiten als het sportgebouw, een café, een restaurant, andere eettentjes en wetenschappers met enorm veel kennis.” Tegelijkertijd straalt de EUR daarmee uit naar toekomstige studenten: wij bieden faciliteiten als je wilt ondernemen na je studie. Naar al gevestigde ondernemers: bij de Erasmus Universiteit is talent te halen. En naar investeerders: hier moet je zijn met je geld.

ECE

Lees meer

Is de ECE-campus het Rotterdamse antwoord op Google HQ?

De Erasmus Universiteit wil innovatief & ondernemend denken stimuleren.

Ook kan Erasmus Enterprise een goede plek zijn voor ontdekkingen die wetenschappers doen tijdens hun onderzoek die ook commercieel interessant zijn. “Een promovendus kan tijdens zijn onderzoek bijvoorbeeld een algoritme ontwikkeld hebben dat ook commercieel interessant is om uit te baten. Dat kan hij of zij niet in de markt zetten als wetenschapper, maar met het Erasmus Contract Research en Business Support-team (ERBS) bieden we ook infrastructuur om dat te regelen. Dat moet bij ons gaan gebeuren”, legt Hoestra uit.

Twee weken geleden werd bekend dat (bekende) alumni van de EUR en de TU Delft als Michiel Muller van Picnic en Philips-bestuursvoorzitter Frans van Houten een fonds van 3 miljoen euro hebben opgericht onder de naam Graduate Entrepreneur waarmee het de bedoeling is financiering te verzorgen voor twintig startups per jaar. Het is op initiatief van de alumni opgestart, en komt ook in het gebouw  van Erasmus Enterprise. Hoestra en zijn investment manager zullen het Graduate Entrepreneurfonds ondersteunen, vertelt hij.

Marconitoren

Onder de nieuw opgerichte holding Erasmus Enterprise vallen al bestaande initiatieven als het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE), het eerder genoemde ERBS  en YES!Delft. De EUR heeft in laatstgenoemde vorig jaar een aandeel genomen. Genoeg aanbod op dit gebied, zou je denken. “Er was inderdaad al veel gaande op dit gebied, maar nog geen eenduidige strategie. Daar willen wij voor zorgen”, zegt Hoestra. De organisaties krijgen huisvesting in de kantoren van het Erasmus Enterprise in het N- en Q-gebouw.

Momenteel hééft de universiteit al een plek voor jonge ondernemers: het Erasmus Centre for Entrepreneurship. Dat huist in de Science Tower in het Merwe-Vierhavensgebied, het gebied dat de gemeente en het Havenbedrijf de komende jaren ontwikkelen. Alleen: “De drempel voor studenten die een onderneming starten is te hoog om daar naar af te reizen. We willen die verlagen en de ECE-studentactiviteiten daarom zoveel mogelijk onderbrengen op Woudestein. Ook nieuwe evenementen, trainingen en onderzoek zullen op de campus zijn.” Verdwijnt het ECE daarmee uit de Marconitoren? “Dat is nu niet aan de orde. Op de campus hebben we nu nog te weinig plek om alles te huisvesten en de huurcontracten lopen nog.”

Erasmus Enterprise droomt ervan in de toekomst uit te breiden en dat MIT-achtige ‘dorp’ te creëren, met ‘de EUR als centrum van een innovatief ecosysteem’. “Wie weet krijgen we steeds meer uitbreiding met ondernemers op en rondom de campus.”

Lees 2 reacties