Hoe bereik je wat je wilt bereiken? Dat is een vraag die de 19-jarige Paul veel bezighoudt. Hij stelt hem eigenlijk vrijwel meteen als we nog op de campus lopen. Paul geniet van evenementen hosten, spreken op een podium, van presenteren, maar hoe vind je daar werk in? Door naast je studie al actief te zijn en zo ervaring op te doen, concludeert hij al snel zelf. “In het begin heb ik wel getwijfeld of IBCoM (International Bachelor Communication and Media) wel de juiste studie voor mij is. We kijken ook heel erg naar de wetenschappelijke kant van het vak, past een hogeschool mij dan niet beter?” Toch zegt hij nu geen spijt te hebben van zijn keuze. De materie is interessant, en je hebt ook ruimte om wat naast je studie te doen. Met een oude vriend in Duitsland werkt hij aan een evenement in december. Ze hebben in hun woonplaats Lohne misschien een podium tot hun beschikking, en willen daar een late-night show met live entertainment organiseren.

EM – Paul Hartwig

Lees meer

International Paul gaat met kerst terug naar Duitsland: ‘Ik moet eerst vijf dagen in quarantaine’

Ze droomden van een studietijd in het buitenland, liefst in Rotterdam, en toen kwam de…

Blij met kamer in Hatta

We lopen van de campus af en zien al snel groepen studenten op zitzakken buiten in de zon liggen. Ze hebben het duidelijk gezellig. Bij het zien van die gezelligheid vertelt Paul dat hij geen seconde spijt van gehad heeft van zijn kamer in het Hattagebouw. “Ik heb zo’n geluk gehad dat ik hier terecht kon. Een ‘gewoon’ studentenhuis lijkt mij in deze tijd zoveel eenzamer. Toen ik hier kwam wist ik: iedereen is hier nieuw. Je leert mede daardoor zo makkelijk mensen kennen. Natuurlijk waren hier wel feestjes, maar niet zoveel als in Xior hoor. Ik moet bovendien een beetje oppassen met mijn gezondheid. Door een chronische ziekte slik ik medicijnen die mijn weerstand verlagen. Doordat ik in Hatta woon, kan ik makkelijk even twee trappen af en langsgaan bij een vriend. En dat kan ook na de avondklok.”

Paul Hartwig
Beeld door: Aysha Gasanova

‘Dubai was fantastisch’

Van al die gezelligheid was eind december en begin januari geen sprake, vertelt hij als we door Kralingen lopen terug naar de campus. Veel mensen zijn naar huis voor de feestdagen. Paul bracht de kerst door bij familie, maar was voor de jaarwisseling weer terug. Het was stil in Hatta. “En toen vroeg een vriend die in Dubai woont of ik zin had om langs te komen. Ik heb nog vaak het gevoel dat ik mijn besluit om te gaan moet verdedigen. Ik koos ervoor om herinneringen te maken. Ik was nog nooit buiten Europa geweest en wanneer zou ik zo’n kans nog eens krijgen? Het deed mij zo goed om weer iets in het vooruitzicht te hebben. De lockdown hakt er soms best in.” Paul heeft enorm getwijfeld, vertelt hij. Toch is hij blij dat hij naar Dubai gegaan is. “Het was fantastisch.”