loneliness online helping coaching students rachel sender (EM)

Lees ook

Gaat het even wat minder? Zo kunnen coaches Djoeke en Joost jou helpen

De universiteit biedt EUR-studenten professionale online coachingsessies aan via het Are…

Het evenement, een initiatief van het Programma Studentenwelzijn van de EUR in samenwerking met Siggie Online Coaching, vindt deels fysiek plaats in een theaterzaal, die is ingericht als de woonkamer van een studentenhuis: er staat een slaapbank, een tafel met een laptop en een bijzettafel met een paar lege blikjes cola erop. Aan de muur hangt een groot scherm waarop de deelnemers te zien zijn in een zoom-meeting: studenten, docenten en anderen die het optreden live volgen.

Tekenen van een burn-out

Lifecoach Bert Bootsma loopt het podium op. “Als lifecoach help ik mensen met de overstap van ‘lijd je leven’ naar ‘leid je leven’,” vertelt hij. “Voor sporters is het ook heel normaal om gecoacht te worden door een sportcoach. Waarom vinden we het dan ongebruikelijk wanneer mensen coaching willen bij de ingewikkeldste en mooiste uitdaging waarmee we geconfronteerd worden: het leven zelf?”

Als Bert een lijst begint op te noemen met tekenen van een burn-out, wordt hij al snel onderbroken door Milan, één van de acteurs op het scherm. “Ik krijg door dit lijstje wel een beetje het idee dat je ons een burn-out probeert aan te praten,” zegt hij. “Een vriend van mij heeft al deze symptonen, maar geen burn-out.” Hierop vraagt Bert hem om de dagindeling van zijn vriend op te noemen, en na even aarzelen deelt Milan een druk schema van sporten, studeren, sociale activiteiten, werk en taken voor de commissie van zijn studievereniging. “Bedankt voor het delen, Milan, en ik kan met zekerheid zeggen dat je op een burn-out afstevent,” zegt Bert. “Ik bedoel natuurlijk ‘die vriend’ van je.”

Films kijken en pizza's eten

De avond verloopt in de vorm van een interactief toneelstuk, waarbij het publiek kennismaakt met student Milan en zijn huisgenoot José, die juist tegen hele andere dingen aanloopt. Terwijl Milan zijn dag zo heeft ingedeeld dat hij 24/7aan het rennen is, ligt José juist de hele dag in bed films te kijken en pizza te eten. Hij mist de feestjes en het contact met studiegenoten en heeft weinig motivatie voor zijn opleiding. “Ja, als je zó doorgaat word je natuurlijk hartstikke depressief,” zegt Milan. “En zou je niet eens aan je CV gaan werken?” José haalt zijn schouders op. “Als de coronacrisis straks voorbij is, komen we toch in een economische recessie terecht. We gaan dan sowieso geen baan meer vinden.”

time out rotterdam interactief toneelstuk stress burnout (9)
Beeld door: Time Out

Het toneelstuk is erop gericht om op luchtige wijze aandacht te vragen voor serieuze en actuele onderwerpen als stress, depressies en burn-outs. Tussendoor worden er liedjes gezongen en presenteren de acteurs statistieken (één op de vijf studenten loopt een verhoogd risico op een burn-out sinds de coronacrisis). Ook kunnen studenten in de zoom hun ervaringen delen. In de slotscène is Milan in gesprek met zijn studiebegeleider, waarbij hij twijfelt of hij volgend jaar een minor wil volgen of eerst een bestuursjaar. Als de studiebegeleider hierop suggereert dat Milan ‘een iets actievere houding moet hebben in plaats van afwachten’, is voor Milan de maat vol. Hij loopt kwaad weg en gaat vervolgens onder een deken op de bank liggen slapen, uitgeput van alle stress.

In gesprek

Na afloop worden de studenten in de zoom uitgenodigd om hun eigen verhalen te delen over studeren in coronatijd. Een studente uit Bulgarije vertelt hoe ze met kerst niet eens naar haar familie is geweest om geen risico te lopen en een andere studente deelt haar zorgen over de online tentamens, die ze toch wel een inbreuk vindt op de privacy. Een student stelt voor om naast test-festivals ook een begin te maken met ‘test-tentamens’.

Studenten van het huis Villa Volta geven aan dat ze graag activiteiten voor studenten zouden willen organiseren, al is het op anderhalve meter, maar dat ze het gevoel krijgen dat er weinig ruimte voor is. Samen met iemand uit de gemeenteraad gaan ze kijken naar wat er nog wél mogelijk is. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven drukt studenten op het hart om tijdig aan te bel te trekken wanneer het niet goed gaat, maar dat is lastig als de GGZ overloopt. Hierop antwoordt één van de universiteitspsychologen dat de universiteit elke donderdag een inloopspreekuur houdt, waar studenten zich voor kunnen aanmelden – iets dat veel deelnemers niet blijken weten.

Benieuwd hoe de avond eruitzag? De livestream van de avond is nog in ieder geval een week terug te kijken.

Verhaal over stress corona tijd stockfoto 1 (EM)

Lees hoe andere studenten de coronacrisis doorkomen

Studeren tijdens corona: ‘Mijn haren vielen uit door de stress’

De langdurige eenzaamheid, de onzekerheid over de toekomst en vrienden die op zoek gaan…