De afgelopen maanden was voor Julia en haar team ‘een achtbaan’. Twee weken geleden wisten de studente International Business & Business Economics (IBEB) en haar team nog niet eens hoe het vijfdaagse evenement er precies uit zou zien: alles digitaal of toch ook een deel fysiek?

Een van de consequenties van die voortdurende twijfel is dat het team, waarvan de leden nu over de hele wereld verspreid zijn, nog nooit in het echt bijeen is geweest. “In september wilde ik een bijeenkomst plannen, maar toen dacht ik: laten we even wachten tot de coronacrisis echt weg is. Maar het is alleen maar erger geworden. Ik heb nu wel spijt dat ik dat toen niet gedaan heb”, bekent Julia. “We hebben onze plannen zeker vier of vijf keer moeten omgooien. Dan keken we het nieuws om te zien welke maatregelen er misschien aankwamen en dan begonnen wij alvast met brainstormen.”

Nu is de knoop doorgehakt. Het hele evenement speelt zich online af, met enkele interactieve workshops en lezingen. Oorspronkelijk wilde de organisatie ook zo’n twaalf offline evenementen organiseren in het havengebied, ‘maar de avondklok heeft dat helaas onmogelijk gemaakt’. Daarom gaan Julia en haar team materialen en goodie bags thuisbrengen bij de offline deelnemers. “Dat is vooral bedoeld voor mensen die in de buurt van Rotterdam wonen”, legt Julia uit. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ingrediëntenpakket voor de Mystery Box Challenge, waarbij je op basis van vooraf bepaalde ingrediënten een lekkere maaltijd moet bereiden.

Doe-het-zelven

Het thema is dit jaar Do It Yourself. “Studenten zitten vast in hun huizen, dus hebben we geprobeerd de conferentie terug te brengen naar het niveau van het individu. Welke vaardigheden kun je opdoen om thuis duurzamer te leven?”

De evenementen zijn zeer gevarieerd. De eerste twee dagen staan in het teken van ‘het Nieuwe Normaal’: welke impact heeft de coronacrisis op duurzaamheidsthema’s? Er is een workshop over de impact op fast fashion. “Mensen beseften ineens dat ze al die kleding niet nodig hebben”, zegt Julia. Ook gaat het over mensenrechten, gender en diversiteit. Daarnaast laat iemand zien hoe je op een ecologisch verantwoorde manier kaarsen kunt maken.

Is dat niet een erg brede definitie van het begrip duurzaamheid? Julia: “We baseren ons op de sustainable development goals van de Verenigde Naties. Daarin gaat het niet alleen over het milieu, maar ook over gelijkheid, vrijheid en andere fundamentele rechten.”

Daardoor kan het dat de organisatie van de Sustainability Days ook een spreker heeft uitgenodigd die komt vertellen over prostitutie in Amsterdam. “Dat gaat over emancipatie, veilige werkomstandigheden en fatsoenlijke arbeidsregelingen”, legt Julia uit.

Recyclen van kikkererwtensap

Uiteraard bestaat het programma voor een groot deel ook uit meer voor de hand liggende duurzaamheidsthema’s, die zeker niet onderdoen qua creativiteit: Falafval, een startup die falafel maakt van overgebleven eten. Seamore is een bedrijf dat pasta maakt van zeewier. Daar gaat de Vegan Student Association Rotterdam nog overheen met een workshop over het hergebruik van aquafaba, het sap uit een blikje kikkererwten.

De Sustainability Days beginnen op 1 maart. Online tickets zijn onbeperkt verkrijgbaar en kosten 4,99 euro. Wil je ook de fysieke activiteiten bijwonen dan betaal je 7,99 euro. Er zijn tweehonderd offline tickets. Bekijk hier het programma.

martijn-emma

Lees ook

‘Duurzaamheid begint bij jezelf en in kleine stapjes’

Emma Clemens maakte een week lang een fietstocht door Nederland om met jongeren in…