Door onderzoek van Erasmus Magazine kwam de stijging van de declaraties aan het licht. Deze stegen in 2019 met 150 procent (100.000 euro) ten opzichte van het jaar ervoor. Dat komt voornamelijk door hogere taxikosten en meer buitenlandse reizen voor de strategie van de universiteit.

Eurekaweek 2018

Lees meer

Hoe de declaraties van het College van Bestuur met ruim 100.000 euro stegen

De declaratiekosten van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit stegen in…

De stijging is volgens Uribe Sandoval opvallend en reden genoeg om het onderwerp ter discussie te stellen in de Uraad. “Ik wil meer weten over waar het geld precies heen is gegaan. We zitten immers wel in een economische crisis. Dit zou nog een keer kunnen gebeuren in de toekomst, dus we moeten goed geïnformeerdzijn.” Uribe Sandoval verwacht dat het CvB zal meewerken en transparant over de situatie zal zijn. “Ik hoop niet dat ik te optimistisch ben.”

Transparantie

Ana Uribe Sandoval ESHCC University Council
Ana Uribe Sandoval.

Niet elke universiteit gaat hetzelfde om met het publiek maken van declaraties van het CvB. Om transparantie te verhogen, plaatst de Utrecht Universiteit bijvoorbeeld elk kwartaal een rapport over de declaraties op de website. Daar kan de EUR een voorbeeld aan nemen, vindt Uribe Sandoval. “In plaats van enkel een jaarlijks rapport kunnen er meerdere per jaar naar buiten gebracht worden. Waarom bijvoorbeeld niet een rapport per kwartaal? Dan kunnen we inzien wat de kosten zijn, dan kunnen we op tijd bijsturen en om verantwoording vragen.”

Dat EM in december berichtte over het onderwerp, is volgens Uribe Sandoval positief. “Hoe meer informatie we hebben over de universiteit, hoe beter. Dat kan de universiteit alleen maar beter maken. Acties die in eerste instantie misschien onschuldig lijken kunnen namelijk schadelijk zijn voor de universiteit.”

Bron: youtu.be