Dat maakte de Stichting Machiavelli, die de prijs jaarlijks uitreikt, dinsdagmiddag bekend. “Enthousiast en onvermoeibaar zijn ze instaat om steeds weer feiten en fabels over het virus te onderscheiden in een begrijpelijke taal“,  vindt de jury. Tijdens de coronacrisis groeiden  viroloog Marion Koopmans en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Cares Diederik Gommers uit tot belangrijke stemmen in het publieke debat over de crisis.

Viroloog Koopmans schuift geregeld aan in talkshows en gaf legio interviews, IC-arts Gommers evenzo. Gommers kreeg veel lof voor zijn toenadering tot vlogger, influencer en zangeres Famke Louise, die net als andere artiesten in september zei niet meer mee te doen met de coronamaatregelen en daar veel kritiek op kreeg. Na enkele gesprekken met Gommers kwam ze terug op haar eerdere uitspraken. Dat inspireerde Gommers een Instagram-account te maken om zo een andere doelgroep te bereiken met informatie over de coronacrisis.

Bellingcat

Ook naar die actie lijkt de jury van de Machiavellistichting te verwijzen. Ze schrijven: “De bewuste zoektocht naar een dialoog met twijfelaars van de wetenschap en tegenstanders van het beleid heeft bijgedragen aan een beter begrip, vooral onder jongeren.”

Vorig jaar won het journalistieke collectief Bellingcat de prijs voor de vernieuwende manier waarop zij onderzoeksjournalistiek bedrijven. Eerder ging de prijs ook naar wijlen burgemeester Eberhard van der Laan, voormalig bondscoach van het Nederlands Elftal Bert van Marwijk en Koningin Máxima. De prijs wordt maandag 15 februari aan Gommers en Koopmans uitgereikt.

Kwestie – coronavirus pandemiegevaar – bas van der schot

Lees meer

‘Uitbraken als met het coronavirus gaan we vaker meemaken’

Hoogleraar virologie Marion Koopmans onderzoekt de uitbraak en bestrijding van het…