huize bommel quarantaine studentenhuis NSR foto Milena Chopova (8) (EM)

Lees ook ons eerdere artikel

Huize Bommel in quarantaine: ‘Vanuit de deuropening praten we met elkaar’

Studenten Robert, Jorim, Martijn en Jarné zitten samen in quarantaine nadat Robert…

Vorige week ging het huis van NSR-studenten in quarantaine. “In het begin was het even wennen”, zegt Martijn (21), derdejaars IBCOM-student. “Je moet op heel veel dingen letten en je bent constant bezig met afstand houden en je handen ontsmetten. Maar toen we daar eenmaal aan gewend waren, vloog de week eigenlijk voorbij.”

“In het weekend vond ik het wel lastig”, geeft Robert toe. Hij is 21 en studeert Econometrie. “Doordeweeks was ik vaak druk bezig, maar in het weekend kwamen vrienden van mij bij elkaar en het is jammer om dat te moeten missen. Gelukkig heb ik genoeg hobby’s: ik heb veel gelezen, Netflix gekeken en geprogrammeerd.”

Voor Jorim (24), die bezig is met een opleiding tot economiedocent en deze week vakantie zou hebben, was het iets zwaarder. “Ik had de hele week volgepland met afspraken waar ik tijdens mijn werk geen tijd voor had. Dus het gevoel dat Robert in het weekend had, had ik eigenlijk doordeweeks. Maar achteraf ben ik blij dat ik me liet testen vóórdat ik met al die mensen zou afspreken, anders hadden zij nu misschien allemaal in quarantaine gemoeten.”

Rondjes lopen over het dakterras

Jorim en Robert waren allebei vorige week al positief getest en Martijn heeft inmiddels te horen gekregen dat hij geen corona heeft. “Jarné en ik konden elkaar gelukkig blijven zien, omdat wij allebei geen klachten hadden”, vertelt Martijn. “Maar het was niet zo dat we de andere twee helemaal niet zagen. Als je elkaar tegenkomt in de keuken, vraag je toch even hoe het gaat. Verder zaten we af en toe samen op het dak en hebben we één keer een silent disco gehouden met oortjes en een afspeellijst.”

Op het dakterras is ook de enige plaats waar de studenten de afgelopen week frisse lucht hebben gekregen, want ze zijn verder niet buiten geweest. Zelfs niet om een rondje te lopen. “We hebben het geluk dat ons dakterras best groot is,” zegt Jarné, (23) student Advertising aan de Willem de Kooning Academie. “Je kunt daar makkelijk anderhalve meter afstand houden en ja, je kunt daar ook je rondje lopen.”

huize bommel quarantaine studentenhuis NSR foto Milena Chopova (1) (EM)
De heren maakten flink gebruik van hun dakterras. Beeld door: Milena Chopova

“Ik heb heel erg genoten van mijn fietstochtje naar de coronateststraat”, voegt Martijn eraan toe. “Daar heb ik extra lang over gedaan.” Toen hij thuiskwam, sprintten zijn huisgenoten op hem af om alles te horen, want dat was natuurlijk het ‘sensatiemomentje van de week’.

Elke dag een bordje met eten

Omdat Jarné de week ervoor al de boodschappen voor de hele quarantaine had ingeslagen, hoefden ze zich daarover niet meer druk te maken. Jarné heeft elke dag gekookt voor zijn huisgenoten. “Ik vind koken niet zo erg, maar toen ik het elke dag moest doen, voelde ik me wel een beetje een huismoeder”, zegt hij lachend. “Gelukkig kreeg ik ook assistentie van Martijn. En ergens is het wel fijn om eens iets anders te doen dan Netflix kijken of aan je minor werken.”

“Dat was wel een positief puntje aan deze week”, voegt Robert eraan toe. “Dat er elke dag een bordje met eten voor je klaarstaat. Maar ook daar moesten we goed over nadenken, want kun je als besmet persoon dan wel afwassen of de vaatwasser uitruimen?”

Gelukkig was dat bordje met eten niet het enige lichtpuntje. “Veel mensen deden iets liefs voor ons”, vertelt Martijn. “Roberts ouders kwamen soep brengen en de vriendin van Jarné kwam langs met stroopwafelcake. Dat hebben ze in de deuropening gezet, zodat wij het konden ophalen. Het dispuut van Jarné en Jorim kwam ook nog even langs. Ze belden ons dat we naar het dak moesten komen en toen stonden ze op het plein in de vorm van een hartje.”

Meevaller

Officieel zou de quarantaine tot donderdag duren, maar woensdagochtend mochten de jongens van de GGD alweer naar buiten, omdat ze klachtenvrij waren. “Ik bleef thuis omdat ik steeds een klein kuchje had, maar blijkbaar hoeft dat nu niet meer”, vertelde Robert. “We hebben met de GGD gebeld en daar hoorden we dat we bij milde klachten, zoals af en toe een kuchje, alweer naar buiten mogen.”

“Dat is dan online weer nergens te vinden.” zegt Jorim. “Dat vind ik best wel vaag. Het maakt het bovendien lastig, want je wilt natuurlijk zeker weten dat je niemand aansteekt.”

huize bommel quarantaine studentenhuis NSR foto Milena Chopova (14) (EM)
Beeld door: Milena Chopova

Toch zijn er op dit moment nog geen wilde plannen gemaakt om te vieren dat de quarantaine voorbij is. “Hoewel we nu weer de deur uit mogen, voelt het heel gek om ineens weer dingen te gaan doen en weer mensen te zien”, zegt Martijn. “Het idee van handen ontsmetten en afstand houden zit nog heel erg in je hoofd. Het oorspronkelijke plan was om een goede huisavond te houden, maar Jarné en Robert vertrekken nu eerst naar hun vriendinnen, want die hebben ze twee weken niet gezien.”

Maak het beste van je quarantainetijd

Hebben de studenten nog tips voor andere studentenhuizen die gezellig samen in quarantaine mogen? “Ook al is het niet leuk, ik zou mensen toch aanraden om op anderhalve meter leuke dingen met elkaar te blijven organiseren, om het beste van je quarantainetijd te maken”, zegt Jarné. “En zorg dat je elkaar niet besmet, door regelmatig je handen te blijven ontsmetten. Zo is de quarantaine het snelst voorbij.”

Robert voegt eraan toe: “Als je niet allemaal tegelijk besmet bent, zorg dan dat degene die geen corona heeft, dat ook niet krijgt. En met een beetje geluk is het iemand die kan koken.”