Het begon toen Robert (21), student Econometrie, lichte klachten kreeg. “Ik had een klein kuchje, maar omdat ik ook last heb van huisstofmijt en mijn kamer een tijdje niet had schoongemaakt, dacht ik daar in eerste instantie aan”, vertelt hij. “Toen we hoorden dat een vriendin, die de dag ervoor op bezoek was, positief testte. Daarna heb ik zo snel mogelijk een test aangevraagd. Inmiddels blijken Jorim en ik allebei positief en Martijn wacht nog op zijn uitslag.”

“Ik werd zondagavond verkouden en kreeg een beetje keelpijn”, vertelt Jorim (24), die vorig jaar afstudeerde en nu bezig is met een opleiding tot economiedocent. “Dat heb ik wel vaker in de winter en als dit een jaar geleden was gebeurd, had ik prima kunnen werken. Maar omdat Robert bezoek had gehad van die vriendin, besloot ik me toch maar te laten testen.”

De vierde bewoner van Huize Bommel, Jarné (23) zit in zijn laatste jaar van de opleiding Advertising aan de Willem de Kooning Academie, en is de enige die nog klachtenvrij is. “The last man standing”, zegt hij lachend. “Ik ben niet zozeer bang om besmet te worden, maar ik zou het wel jammer vinden als ik bijvoorbeeld de dag voordat we uit quarantaine mogen, alsnog het virus zou oplopen.”

huize bommel quarantaine studentenhuis NSR foto Milena Chopova (3) (EM)
Huisbewoner Jarné: “Zorg dat je elkaar niet besmet, door regelmatig je handen te blijven ontsmetten. Zo is de quarantaine het snelst voorbij.” Beeld door: Milena Chopova

Quarantaine

Robert was sowieso van plan om deze week veel op zijn kamer te zitten om voor een tentamen te studeren, maar Jorims vakantie zou deze week beginnen. “Ik had me deze week toch iets anders voorgesteld”, zegt hij. “Ik was van plan om met veel met mensen af te spreken, maar dat kan nu niet doorgaan.”

“Toen ik hoorde dat we met z’n allen in quarantaine moesten, vond ik dat in eerste instantie niet eens heel erg”, vertelt Martijn (21), derdejaars IBCOM-student. “Tijdens de eerste lockdown hadden we het ook best gezellig met z’n allen. Maar deze quarantaine is natuurlijk heel anders. Nu moeten we oppassen dat we elkaar niet besmetten en houden we dus onderling afstand van elkaar. Want als je elkaar besmet, duurt de quarantaine alleen maar langer. Het komt er dus op neer dat we allemaal het grootste deel van de tijd op onze kamer zitten en soms vanuit de deuropening met elkaar praten.”

Om te voorkomen dat de studenten elkaar of anderen besmetten, hebben ze met elkaar een aantal regels afgesproken. “Het eerste wat we doen als we onze kamer uitkomen, is het ontsmetten van onze handen”, zegt Robert. “Bij Jarné is het andersom: hij ontsmet juist zijn handen als hij zijn kamer ingaat. Ook mag hij elke avond voor ons koken, want het is niet handig als een besmet iemand eten maakt voor iemand zonder klachten. Gelukkig is hij nou net de chefkok van het huis.”

huize bommel quarantaine studentenhuis NSR foto Milena Chopova (12) (EM)
Robert Beeld door: Milena Chopova

Online boodschappen

Ook boodschappen doen bleek een hele uitdaging. “De avond waarop we hoorden dat Jorim positief was getest, wilden we online boodschappen bestellen”, vertelt Jarné. “Uiteindelijk hadden we een complete boodschappenlijst van 200 euro samengesteld en toen kwamen we erachter dat je gewoon nergens snel boodschappen kunt laten bezorgen. Bij de Albert Heijn én bij de Jumbo duurt de levering meer dan een week. Uiteindelijk ben ik maar met een mondkapje naar de supermarkt gegaan. In eerste instantie was ik blij dat ik er even uit mocht, maar omdat we zoveel boodschappen hadden was ik wel anderhalf uur bezig. Dit was dan ook gelijk mijn laatste uitstapje.”

De jongens zitten tot volgende week donderdag in quarantaine. Wat is het eerste dat ze gaan doen als ze weer uit hun kamer mogen? “We gaan sowieso een goede huisavond organiseren”, zegt Martijn zonder aarzelen. Voor Jarné wordt het ook de laatste huisavond, want hij gaat aan het einde van de maand verhuizen. “Na tien dagen quarantaine ben ik er ook helemaal klaar mee”, zegt hij.