Nu wordt ongeveer 70 procent van het afval niet gerecycled. In 2024 moet dat teruggedrongen zijn naar 25 procent, vertelt Desirée Denie, projectmanager bij Real Estate & Facilities. “De uiteindelijke ambitie is zelfs om de hele campus zero waste te maken.”

In de gebouwen worden vijf afvalstromen gescheiden, net als eerder in de tijdelijke kartonnen bakken: koffiebekertjes, papier, gft, rest en plastic, metaal en drankkartons (pmd). Buiten zijn dat er drie. Gft en papier worden daar niet ingezameld. “Op gft-afval komt veel ongedierte af en dat hebben we natuurlijk liever niet. En papier dat je buiten inzamelt wordt al snel nat en vies, dan is het moeilijker te recyclen.”

'Betere afvalstromen’

Terwijl er in Rotterdam steeds minder afval gescheiden wordt opgehaald, kiest de universiteit er juist voor om meer afval te scheiden. “Ik snap wel dat de gemeente kiest om achteraf te scheiden, uit logistieke overwegingen of om ongedierte tegen te gaan. Maar door goed te scheiden bij de bron, zoals dat heet, krijgt je kwalitatief betere afvalstromen”, legt Denie uit. Dat is beter te recyclen en te verwerken tot nieuwe producten.

afvalverwerking suez campus foto Sieme de Wolf (4)

Lees meer

Van cup tot pulp: wat er met je koffiebeker gebeurt nadat je hem weggooit op de campus

Wat gebeurt er eigenlijk met het afval van de universiteit? Verslaggever Sieme de Wolf…

Denie heeft vertrouwen dat de doelstelling om het restafval terug te brengen tot een kwart van het totaal in 2024 wordt gehaald. “Er lopen allemaal slimme mensen rond op de campus. Die kunnen zelf nadenken over hoe ze hun afval moeten scheiden. Bovendien zijn ze bovengemiddeld geïnteresseerd in onderwerpen als duurzaamheid.” Deze week is de universiteit ook een communicatiecampagne begonnen om studenten en medewerkers te wijzen op de nieuwe afvalbakken en extra opties om afval te scheiden: Bin it right!

De bakken zijn geplaatst door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zullen ook het onderhoud verzorgen. “Aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen was een nadrukkelijke wens in de aanbesteding van de universiteit.” De afvalbakken in de gebouwen zijn van Lune, de bakken buiten van MCB Milieu & Techniek.

RecycleEM

Lees meer

Where your garbage goes to reincarnate

Het collectief ikRotterdam bestaat uit de tekenaars Evalien Lang, Ferry van Steijn en…