Voorafgaand aan de Eurekaweek was er tot het laatste moment discussie: kon het wel, nu de coronabesmettingen – juist onder studenten – weer opliepen? Burgemeester Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) overwoog om het af te blazen, toen begin augustus studenten één van de belangrijke verspreiders van Covid-19 bleken te zijn in Rotterdam. Uiteindelijk was het de regering die de week aan banden legde: geen avondprogramma en geen alcohol. In Rotterdam was de week voornamelijk online, op één dag na.

Uiteindelijk heeft de Eurekaweek in Rotterdam geen invloed gehad op het aantal besmettingen, blijkt twee weken na de introductieweek. “Er zijn geen nieuwe clusters onder studenten gevonden, ook niet in de nasleep van de Eurekaweek. De besmettingen onder studenten zijn onder controle”, zegt een GGD-woordvoerster.

Griekenland

Begin augustus bleek dat onder meer onder Rotterdamse geneeskundestudenten een corona-uitbraak was. Studenten begonnen daarop een actie ‘studenten tegen corona’ om hun studiegenoten te herinneren aan de regels en een wit voetje te halen bij de burgemeester. Later, in het weekend voorafgaand aan de introductieweek, maakte de universiteit bekend dat 23 SSR-studenten na een reis naar Griekenland, besmet waren. “Ook die clusters zijn onder controle”, zegt de woordvoerster.

Dat is niet in alle studentensteden zo. In Tilburg zijn zo’n veertig studenten positief getest. Het gaat om ‘meerdere clusters van grotere en kleinere groepen studenten die waarschijnlijk besmet zijn geraakt tijdens verschillende privéfeestjes rond de introductieweek’, schrijft GGD Hart voor Brabant. Uit bron- en contactonderzoek blijkt vooralsnog dat de studenten het virus niet hebben opgelopen tijdens introductieactiviteiten op de campus van Tilburg University en van Fontys Hogescholen. De positief geteste studenten zitten in quarantaine.

Dertig studenten besmet

In Maastricht stond de teller maandag op achttien positief geteste studenten, meldt Observant. De alarmbellen gingen af nadat vorige week twee studenten van de universiteit besmet bleken. Zij hadden meegedaan aan de Maastrichtse introductieweek. En ook hier gaat het volgens de GGD Zuid Limburg om besmettingen ‘in de huiselijke sfeer, tijdens feestjes of borrels’. Het lijkt er niet op dat de studenten het virus hebben opgelopen tijdens officiële introductieactiviteiten. Regionale omroep 1Limburg gaf gisteren een nieuwe tussenstand: dertig studenten zijn besmet.

In Wageningen werden eind augustus zeventien studenten positief getest. Nog eens zeventig moesten in quarantaine. Die piek viel precies samen met de introductieperiode. Toch zijn de besmettingen volgens de GGD ‘allemaal ontstaan in de huiselijke sfeer van studentenhuizen’, schrijft Resource. Een voordeel: studenten in Wageningen die zich willen laten testen, hoeven niet ver te reizen. Er is inmiddels een permanente corona-teststraat geopend op de universiteitscampus, die overigens niet alleen voor studenten is bedoeld.

Studenten tegen corona 1

Lees meer

Studenten voeren campagne tegen corona: ‘Niet lullen maar testen’

De coronacampagne is dinsdag officieel van start gegaan, en dat is geen overbodige luxe.…