En tegen die brandhaard willen de studenten op het stationsplein strijden. Dinsdagmiddag startte de coronacampagne voor studenten, door studenten. Ondertitel: ‘Niet lullen maar testen!’ De afgelopen weken steeg het aantal besmettingen in Rotterdamse-Rijnmond hard, deels lag de oorzaak daarvan bij jongeren en studenten. “We zien sinds de nieuwe reeks besmettingen een verontrustende toename in het aantal contacten dat besmette studenten hebben”, zegt de directeur van GGD Rotterdam-Rijnmond Mariska Baas, ook aanwezig bij de aftrap van de actie.

Hoe die verontrustende toename eruitziet: “We zitten nu op 32 besmettingen onder studenten”, constateert de woordvoerder van de GGD Rotterdam-Rijnmond, “en we hebben 234 mensen in monitoring.” Dat is een stijging van tien besmettingen ten opzichte van afgelopen donderdag.

Peloton roodgeklede studenten

Een klein peloton van rond de vijftig studenten is opgetrommeld op het plein, gehuld in de rode T-shirts en op anderhalve meter afstand van elkaar. Sommigen zijn gewapend met schepnet vol flyers en mondkapjes. Het is nog wat onwennig en op het station zijn weinig studenten te vinden. Maar de locatie was ook vooral symbolisch bedoeld. “De komende week verspreiden we ons over de stad”, zegt organisator Merel van Lunen van de Rotterdamse Kamer van Verenigingen.

aboutaleb_coronacampagne
Burgemeester Aboutaleb kreeg ook een T-shirt overhandigd door organisator Merel van Lunen. Beeld door: Marko de Haan

De campagnevoerders luisteren naar burgemeester Ahmed Aboutaleb, die met een megafoon de menigte toespreekt. Na de eerste verontrustende cijfers verzocht hij de studenten vorige week een campagne op te starten. “Ik ben blij en trots dat jullie dit in korte tijd opgezet hebben”, zegt hij op het plein. Maar gerust over het toenemende aantal besmettingen is de burgemeester nog altijd allerminst. Hij noemt de huidige cijfers ‘niet best’. Hij hoort dat er studenten zijn die niet meewerken met het bron- en contactonderzoek, de telefoon niet opnemen of hun verhaal met elkaar afstemmen. “Niet verstandig.”

Aboutaleb hoopt dat met deze campagne ‘botte maatregelen’ voorkomen kunnen worden. Het bestuur van de Eurekaweek bijvoorbeeld weet nog niet of de benodigde vergunningen verstrekt zullen worden.“Ik heb daar nog geen beslissing over genomen, dat doe ik deze week.” Onder welke voorwaarden de vergunningen verleend worden, kan hij niet zeggen. “Dat hangt ook af van het advies van de GGD.” Mariska Baas (GGD) zegt welke kant het op moet: “De curve moet platter, studenten moeten de telefoon opnemen en zich aan de maatregelen houden.” Jelle Mooij, preses van SSR-R – ook aanwezig met een schepnetje in de hand: “We hopen en wachten met smart af.”

Geen gehoor

Jelle Mooij met een visnet coronademonstratie
SSR-R voorzitter Jelle Mooij voerde vorige week campagne voor de coronaregels bij het Centraal Station. Beeld door: Marko de Haan

Het probleem waar de studenten met de campagne tegen vechten is tweeledig. Enerzijds hebben medestudenten veel contacten en houden ze zich niet goed aan de regels, anderzijds werken ze niet voldoende mee aan het contactonderzoek. Ze nemen bijvoorbeeld de telefoon niet op, omdat ze het nummer niet herkennen.

Criminologiestudente Amber Krifa (21), ook aanwezig bij de actie, merkt dat ook. Ze heeft een bijbaan bij de GGD. “Mijn collega’s krijgen vaak geen gehoor. Eigenlijk zouden alle studenten het GGD-nummer in hun telefoon moeten zetten.”

Ze maakt zich zorgen. “De cijfers blijven maar stijgen. In het begin was het voor studenten niet zo moeilijk om zich aan de regels te houden, maar naarmate de tijd vorderde werd het voor sommigen lastig. Maar de praktijk wijst uit dat het moet.”

'Slimme zet'

Passant Gordon Moir (41), die even zijn benen aan het strekken is op het stationsplein tijdens zijn lunchpauze, vindt de actie ‘een slimme zet’ van de studenten. “Ze liggen momenteel onder vuur. Zo laten ze zien dat ze niet schijt hebben aan alles – toch een beetje het beeld wat zo langzamerhand ontstaat, ook bij mij. Hopelijk helpt het ook tegen de besmettingen.”

studenten tegen corona 4
In augustus gingen studenten de straat op om medestudenten te wijzen op de coronaregels en om nieuwe besmettingen te voorkomen. Beeld door: Marko de Haan