Rector magnifius Rutger Engels spreekt maandagochtend met het bestuur om mondeling toelichting te krijgen over de situatie. Op basis daarvan en met oog op de gedragscode introductieperiode voor studentenorganisaties zal het CvB beslissen of er nog aanvullende maatregelen nodig zijn naast uitsluiting van de Eurekaweek, die zondagavond begint.

De vereniging stelde de universiteit vrijdagavond op de hoogte van de besmettingen. Volgens de universiteit heeft er inmiddels bron- en contactonderzoek door de GGD-Rijnmond plaatsgevonden en zijn de besmette leden in quarantaine gesteld. Rector magnificus Engels wenst de studenten in een brief veel beterschap en hoopt dat ze snel zullen herstellen.

Direct uitgesloten

Volgens de rector is de algehele situatie dermate ernstig dat hij heeft besloten de SSR direct uit te sluiten van alle fysieke en online activiteiten tijdens de Eurekaweek. “Ik begrijp dat deze week belangrijk is voor de vereniging, maar ik wil alle risico’s op besmettingen uitsluiten. Tevens vind ik het noodzakelijk dat deze ontstane situatie grondig wordt geanalyseerd.”

Engels wil onder andere weten hoe de reis van de studenten zich verhoudt tot het gedragsprotocol dat alle studentenverenigingen hebben onderschreven, waarin staat dat zij zich bewust zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Engels: “Er is de laatste weken en dagen uitermate hard gewerkt om een compleet nieuw, veilig protocol neer te zetten voor de Eurekaweek en de activiteiten van de studentenorganisaties. Dit is gebeurd in nauw overleg met de Veiligheidsregio en burgemeester Aboutaleb. De Eurekaweek kan hierdoor alsnog doorgaan. Uiteraard is en blijft ook hier de veiligheid van onze aankomende studenten, jullie (aspirant-)leden en de samenleving de hoogste prioriteit. Mocht een deelnemer aan deze activiteiten toch besmet blijken, zal altijd in overleg met de GGD gehandeld worden.”

'Alle werving en introductie afgelasten'

De rector roept de studenten nogmaals met klem op om alle maatregelen rond Covid-19 in acht te nemen, incidenten direct te melden en alle activiteiten gericht op werving en introductie van nieuwe leden (anders dan die onder het officiële programma van de Eurekaweek vallen) af te gelasten, tenzij de universiteit en de veiligheidsregels door goedkeuring voor hebben gegeven.

Twee weken geleden bleek ook al een cluster EUR-studenten besmet met Covid-19, toen betrof het onder andere veel geneeskundestudenten. Naar aanleiding van dat incident organiseerden de Rotterdamse studentenverenigingen, waaronder de SSR-R, een campagne om medestudenten te wijzen op het belang van het naleven van de coronaregels.

Update 22.29: Preses Jelle Mooij heeft gereageerd op de maatregelen van de universiteit. Hij noemt het uitsluiten van de vereniging van online activiteiten ‘buitenproportioneel’.

Jelle-Mooij-met-een-visnet-coronademonstratie-960×1280

Lees ook de reactie van SSR-R

Coronabesmetting SSR: ‘Besluit van de universiteit is overdreven’

Nu blijkt dat 23 dispuutsleden van studentenvereniging SSR-R het coronavirus hebben…