coronavirus verlaten campus mondkapje

Lees meer

Groep EUR-studenten besmet met corona

Een cluster van tussen de tien en twintig studenten in Rotterdam is besmet geraakt met…

Maandag werd bekend dat er de afgelopen weken een cluster van minstens tien tot twintig besmettingen is ontstaan onder studenten. Het ontstaan zou volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond terug te voeren zijn op in elk geval twee ‘sociale bijeenkomsten’ van studenten. Een daarvan zou dus het evenement van de vereniging van geneeskundestudenten van het Erasmus MC, al kan de GGD dat nog niet met zekerheid zeggen.  “Wij hebben als bestuur vandaag vernomen dat een aantal leden dat zaterdag (18 juli, red.) bij het beachvolleybaltoernooi is geweest positief getest is op Covid-19”, schrijft het bestuur in de e-mail aan de leden.

In de mail adviseert het bestuur alle deelnemers aan het toernooi om in quarantaine te gaan, ook als ze geen klachten hebben. De bestuursleden waren dinsdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Op gesprek bij de burgemeester

Burgemeester Ahmed Aboutaleb gaat dinsdagmiddag in gesprek met de studentenverenigingen over de recente besmettingshaarden. Merel van Lunen, preses van de Rotterdamse Kamer van Verenigingen is een van de genodigden voor het gesprek. Volgens Van Lunen ging het in beide gevallen om borrels die niet door studentenverenigingen georganiseerd zijn (de MFVR wordt gezien als faculteitsvereniging, niet als studentenvereniging). Ze betreurt het ‘vertekende beeld’ dat volgens haar is ontstaan dat verenigingen zich niet aan de regels gehouden hebben. “Die hebben dat juist obsessief gedaan, ook omdat ze wisten dat ze onder een vergrootglas liggen.”

Onder de besmette studenten waren wel leden van studentenverenigingen. Van Lunen: “Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: de besmette en alle andere studenten beschermen. We merken dat Rotterdamse studenten wel iets lakser zijn geworden in de regels. Het bereik van de verenigingen willen we nu inzetten om studenten op het hart te drukken zich aan de regels te houden.”

‘Geen verbod op Eurekaweek’

Bij het gesprek met Aboutaleb zal ook voorzitter Sander Doude van Troostwijk van de Eurekaweek aanwezig zijn. ‘Zijn’ Eurekaweek staat onder druk door de nieuwe besmettingen, maar de burgemeester wil nog niets weten van een afgelasting. “We houden de ontwikkelingen in de gaten, maar het gesprek gaat niet over een verbod op de Eurekaweek”, benadrukte Aboutaleb maandag voor de camera’s van RTV Rijnmond.

Doude van Troostwijk heeft vertrouwen in een ‘constructief gesprek’ met de burgervader. “Wij hebben een plan ingediend bij de gemeente en dat is aan hen ter goedkeuring. Daarin houden we ons aan alle geldende adviezen. We houden met alle scenario’s rekening: Mochten er strengere maatregelen komen, dan zijn wij daar op voorbereid.” Doude van Troostwijk gaat er vooralsnog van uit dat de kennismakingsweek doorgaat.

Update 15.38 uur: In een eerdere versie van dit artikel werd het volleybaltoernooi van de MFVR aangeduid als de bron van de besmettingen. Dit is echter (nog) niet met zekerheid te zeggen. De GGD Rotterdam-Rijnmond doet onderzoek naar de exacte herkomst, tot nu toe is alleen duidelijk dat meerdere deelnemers aan het toernooi besmet zijn geraakt. Dit kan ook op andere momenten gebeurd zijn.