Het nieuwe collegejaar gaat deze week  van start. Waar normaal gesproken alleen de eerstejaars verdwalen, is het ook weer wennen voor de ouderejaars om op de campus te zijn, na een half jaar afwezigheid. “Ik ben heel blij dat ik weer ergens naartoe mag”, zegt masterstudent Business Analytics Management Milano (25). “Ik zit in een huis met veel huisgenoten en dan is het fijn om werk en privé weer te kunnen scheiden.”

Hier en daar zitten al wel studenten in een collegezaal of werkgroeplokaal, zoveel mogelijk op afstand. Maar écht druk is het nog niet.  Toch moet een beveiliger in de Theilhal enkele studenten wijzen op het rood-witte lint: daar mag je dus níét zitten. “Sorry, dan zoek ik een ander plekje”, aldus een studente besmuikt.

Bij de kantine onderin het Tinbergengebouw bestudeert Rumeng Luo (23, Shanghai), met mondkapje, het bord met richtingaanwijzers. De verslaggever komt als geroepen. “Wáár is dit?”, vraagt ze, wijzend naar haar telefoon. Tussen de Chinese tekens staat ‘CSA-EUR’ – de naam van de Chinese studentenvereniging. Ze heeft zich aangemeld bij hen om wat makkelijker mensen te leren kennen. “Het is best lastig, want ik wil graag de anderhalve meter afstand houden en ben best bang, maar tegelijkertijd wil je graag mensen ontmoeten. Daar moet ik een middenweg in vinden.”

Zo ziet de eerste week op campus eruit Bron: www.youtube.com

Beetje awkward

Hiervoor studeerde Rumeng in Delft, dus Nederland is haar niet vreemd. “Ik hou van de ruimdenkende en aardige mensen hier. Ook hier op de campus is iedereen je bereid te helpen, als je het even niet meer weet.” Ze is naar Rotterdam gekomen voor een master Business Analytics . De CSA-EUR blijkt vlakbij, één verdieping lager is de ingang naar het P-gebouw met de meeste studieverenigingen.

studenten op de campus Woudestein

Buiten staan Larissa de Jong (18) en Luuk Blankenburgh (18) op het punt om naar huis te gaan, na hun eerste campusdag van het collegejaar. Ze kennen elkaar nog van de middelbare school: het Vreewijk Calvijn. “Het is hier wel een stuk groter”, lacht Larissa. Eerste indruk van de architectuur? “Mooi zijn ze niet, de gebouwen.” Het weer – grijs, druilerig – werkt ook niet mee. De twee zochten elkaar vandaag op, al doen ze wel een andere studie. Luuk is gestart met Fiscale Economie en Larissa met Rechten. “Het is – zo gedeeltelijk online – toch een beetje awkward om dan nieuwe vrienden te maken.”

Esmeralda van de koffiestand in de Theil-hal heeft sinds de middag ‘eindelijk’ weer een dagdeel waarin ze ‘lekker door kan schenken’. Maar over de wegstuuractie van de beveiliging is ze niet te spreken. “En dan worden die arme eerstejaars, die het ook allemaal niet precies weten op hun eerste dag, ook nog eens weggestuurd door de beveiliging! Laat ze toch lekker zitten joh, er is genoeg ruimte. En het is ook nog eens gezellig. Er is al haast geen plek voor die studenten om te studeren op de campus.” Of het als vanouds is? “Dat niet. En dat zie ik voorlopig ook niet gebeuren.”

opening academisch jaar foto rateb abawi

Lees meer

Opening Academisch Jaar als een flitsende tv-show

Met een bekende presentator, muzikale optredens en vlotte liveverbindingen werd de…