Gelukkig kan er digitaal een heleboel, aldus universiteitenvereniging VSNU. De veertien universiteiten slaan dit jaar de handen ineen en houden op maandag 31 augustus een online openingsfestival, compleet met blokkenschema van de line-up. Vanzelfsprekend zal er veel worden stilgestaan bij de impact van de coronacrisis.

blokkenschema opening academisch jaar 2020
Het blokkenschema voor het online festival. Beeld door: VSNU

In gesprek

Zo verwelkomt de Erasmus Universiteit burgemeester Ahmed Aboutaleb, die deze zomer de Rotterdamse studentenverenigingen ontbood na een toenemend aantal besmettingen onder hun leden. De Open Universiteit gaat in gesprek met Veiligheidsberaad-voorzitter Hubert Bruls. Hij stak in april een stokje voor onterechte coronaboetes in studentenhuizen.

Ook politiek Den Haag draagt zijn steentje bij aan het festival. Onderwijsminister Van Engelshoven is te gast bij de Radboud Universiteit, de TU Eindhoven heeft staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) uitgenodigd en minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) schuift aan bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Meespelen

De TU Delft houdt het lekker mysterieus met een online spel. Voor nieuwsgierigen is er alvast een teaserfilmpje, waarin de camera kijkers onder begeleiding van opzwepende muziek over de uitgestorven campus naar een mythisch uitziende poort leidt. Een klok telt af: nog 10 dagen totdat de poort opengaat… Wie meespeelt, maakt kans op een TU Delft-capuchontrui.

Overigens zal niet iedereen in hoger onderwijsland de opening thuis op de bank vieren. De vakbonden en WOinActie organiseren die dag een fietsprotest om aandacht te vragen voor het hoge aantal onderzoekers en docenten met een flexcontract.