De verenigingen waren dinsdagmiddag uitgenodigd voor een gesprek met de burgemeester. Het was volgens preses Merel van Lunen van de Rotterdamse Kamer voor Verenigingen (RKvV) een goed gesprek. Ook Eurekaweekvoorzitter Sander Doede van Troostwijk sprak van een ‘constructieve’ bijeenkomst.

Aboutaleb sprak maandag uit dat hij niet voornemens is evenementen zoals de Eurekaweek te verbieden, maar dat hij wel de ontwikkelingen in de gaten houdt. De verenigingen erkennen dat de laksheid er onder studenten is ingeslopen. “Het probleem is dat de testbereidheid onder studenten laag is en het aantal contacten hoog”, zei Van Lunen na afloop van het gesprek. Een campagne, waar zoveel mogelijk studentenorganisaties en ‘hopelijk ook de universiteit’ zelf aan meedoen moet ‘een reality check’ zijn voor de studenten en hun gedrag positief beïnvloeden. “Zodat we zometeen een mooie anderhalvemeter-introductietijd kunnen hebben”, aldus Van Lunen.

Eurekaweek

Ook blijven de organisaties de komende weken met elkaar in gesprek, vertelt Doede van Troostwijk. “Er liggen allerlei ideeën op tafel, die gaan we de komende tijd uitwerken.” Hij kon niet zeggen of de gemaakte afspraken ook gevolgen hebben voor de Eurekaweek. “Die gaat in elk geval door, en we zijn op alle scenario’s voorbereid.”

De afgelopen weken raakten zeker tien tot twintig studenten geïnfecteerd met Covid-19. Onder andere na een beachvolleybaltoernooi bleek een aantal geneeskundestudenten besmet. De GGD Rotterdam-Rijnmond is nog bezig met het bron- en contactonderzoek en vreest nog veel meer besmettingen.

beachvolleyball unsplash photo by mitchell luo (EM)

Lees meer

Rotterdamse geneeskundestudenten besmet met corona na volleybaltoernooi

De Rotterdamse studentenverenigingen gaan vandaag in gesprek met burgemeester Aboutaleb…