Ritsema van Eck (1975) begon op 1 november 2018, als opvolger van Eddy Hus. Ze werd binnengehaald bij de EUR vanwege haar ‘kennis en ervaring op het gebied van finance, IT, operations en veranderingsprocessen’. Per 15 oktober 2020 treedt ze aan bij de wooncorporatie. De aandacht voor kwetsbare groepen spreekt haar aan in de functie, net als het samenwerken met private, financiële marktpartijen. En het is dichter bij huis. “Dat is erg fijn voor mijn drie jonge dochters.” 

Ritsema van Eck werd sinds het begin van dit kalenderjaar geplaagd door een gecompliceerde beenbreuk die ze opliep bij het skiën en zat daarom, ook al voor corona, al een tijdje thuis. “Ik verlaat de universiteit met pijn in mijn hart, maar verheug me er ook op om bij de Alliantie aan de slag te gaan met de maatschappelijke vraagstukken die daar spelen”, zegt ze in het persbericht. Ze kijkt ‘met plezier’ terug naar haar periode bij de EUR.

Humor en lichtvoetigheid

Rector magnificus Rutger Engels en interim-voorzitter van het College van Bestuur Hans Smits zijn Ritsema van Eck ‘erkentelijk voor haar werkzaamheden voor de EUR en wensen haar veel succes met de vervolgstap’. De voorzitter van de Raad van Toezicht, Jaap Winter, vindt het jammer dat ze vertrekt. “Maar we danken haar voor haar inzet voor de EUR de afgelopen periode. De bedrijfsvoeringsportefeuilles zijn altijd in goede handen geweest bij haar.”

Volgens Hans van den Berg, voorzitter van de Universiteitsraad, was Ritsema van Eck ‘een heel fijn persoon om mee samen te werken’. “Ze heeft humor en een bepaalde lichtvoetigheid in haar werk, maar was serieus op de momenten die ertoe deden. We vinden het natuurlijk erg jammer dat ze vertrekt, maar we wensen Roelien het allerbeste bij haar nieuwe baan.”

De Raad van Toezicht en het College van Bestuur, dat bestaat uit rector magnificus Rutger Engels en vanaf 1 september Ed Brinksma, gaan de komende tijd op zoek naar een geschikte opvolger. De voorzitter neemt de portefeuilles van Ritsema van Eck waar tot een opvolger is gevonden. Van den Berg (Universiteitsraad) gaat er bij de benoeming op toezien dat ‘diversiteit’ een aspect is om rekening mee te houden. “Dat hebben we hoog in het vaandel staan.”