Met de benoeming van Ed Brinksma heeft de EUR een beta-wetenschapper in huis gehaald om de universiteit te besturen. Brinksma studeerde Wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1988 in de informatica aan de Universiteit Twente. Op die universiteit werd hij later decaan werd van de Faculteit Informatica. Tussen 2005 en 2008 was hij directeur van een wetenschappelijk instituut aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Daarna vertrok hij naar Twente en was rector magnificus aan de Universiteit Twente tussen 2009 en 2016. In het afscheidsinterview met universiteitsmedium Utoday zei hij dat hij wilde kijken of hij zijn ‘tamelijk succesvolle’ wetenschappelijke carrière weer kon oppakken, maar dat hij zich ook realiseert dat dat na acht jaar besturen lastig kan zijn. Ed Brinksma was sinds februari 2018 President van de Technische Universiteit van Hamburg.

Samenwerking andere universiteiten

De voorzitter van de Raad van Toezicht, Jaap de Winter, is lovend over Brinksma, ook in het licht van de aankomende samenwerkingen met andere regionale universiteiten, waaronder (de technische) TU Delft. “Met zijn ervaring en achtergrond is hij uitstekend in staat om de komende periode leiding te geven aan onze universiteit en de ambities van Strategie 2024 en de regionale convergentie met collega-universiteit verder te verwezenlijken”, zo zegt De Winter in het persbericht van de universiteit.

De voorzitter van de Universiteitsraad, Hans van den Berg, is ook blij met de benoeming van Ed Brinksma. “We hebben hem zeer uitgebreid gesproken en dat was een positieve kennismaking. Hij heeft veel ervaring, we zijn blij dat hij die wil inzetten als voorzitter aan de EUR. We zijn wel minder gelukkig met het feit dat Brinksma niet bijdraagt aan de diversiteit van het bestuur, maar snappen dat dit een goede kandidaat is met een ijzersterk cv.”

'Een eer'

Brinksma zelf vindt het een eer om naar Rotterdam te komen. “Ik vind de combinatie van academische excellentie en overtuigende wil om, samen met onze partners, substantiële maatschappelijke impact te bewerkstelligen, een heel inspirerende doelstelling, waar ik vanuit mijn nieuwe positie graag mede vorm aan wil geven.”

De benoeming van Hans Smits, die eigenlijk tot eind juni was, is verlengd tot 17 juli 2020. Smits was interim-voorzitter van het College, nadat Kristel Baele na vier jaar liet weten in overleg met de Raad van Toezicht te hebben besloten niet voor een tweede termijn te gaan.