Eurekaweek staat gelijk aan terrasje pakken bij de verenigingen. Een hapje eten, drankje, muziek, en in extremere gevallen een flinke jacuzzi of een dure DJ. Alles om de eerstejaars bij de verenigingen binnen te hengelen. “Het is voor ons de beste manier de sfeer over te brengen wat onze vereniging biedt”, zegt Tristan Gayral van Laurentius.

Alleen dreigt het dit jaar voor de meeste verenigingen niet door te gaan. Normaliter verleent de gemeente toestemming voor de terrassen van de verenigingen via een evenementenvergunning. Het kabinet besloot – vanwege corona – dat juist deze vergunningen tot 1 september niet vergeven worden. Terwijl andere horecazaken hun terrassen vanwege de maatregelen juist mogen uitbreiden, ook in de publieke ruimte.

Gratis vlonders

Fleur Doolaard van het RSG: “Die gebruikelijke vergunning krijgen we dit jaar niet, wij kijken naar alternatieven. Rotterdam heeft een regeling voor horeca dat je gratis vlonders voor je pand mag neerleggen.” Ook RSC-RVSV en SSR-R hebben al te horen gekregen dat ze geen evenementenvergunning krijgen, zeggen beide voorzitters van de verenigingen.

SSR-voorzitter Jelle Mooij noemde het probleem eerder in Erasmus TV ‘irritant’. “De Eurekaweek is ook voor ons de belangrijkste week van het jaar. Het is jammer dat de gemeente ons geen vergunning geeft voor ons terras. En irritant, want de terrassen die wij bouwen verschillen niet van de al bestaande terrassen in de stad, behalve dat wij publieke ruimte gebruiken in plaats van eigen terrein.”

rsg eurekaweek 2019 fabienne hoogendoorn (3)
Het terras van RSG tijdens de Eurekaweek van 2019. Beeld door: Fabienne Hoogendoorn

Voor NSR en Laurentius is de strijd nog niet gestreden. NSR heeft nog geen uitsluitsel gekregen en Tristan Gayral van Laurentius zegt dat zij ook nog geen formele afwijzing hebben van de gemeente. “We zijn nog in gesprek om te kijken of er misschien toch uitzonderingen op het evenementenverbod te bedenken zijn of alternatieve oplossingen. Daar hopen we binnenkort uitsluitsel over te krijgen.” Omdat roeivereniging Skadi terras op eigen terrein heeft, gelden daar andere regels; zij mogen hun terras wél bouwen.

Raadsvragen

Elene Walgenbach, gemeenteraadslid voor D66, stelde vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders over de Eurekaweek. Ze schrijft: “D66 merkt dat er bij veel studentenverenigingen nog onduidelijkheid heerst over de precieze omvang van de coronamaatregelen en hoe deze zich verhouden tegenover Eurekaweek 2020.” Onder meer vraagt ze het College of de verenigingen informatiemarkten mogen houden en buitenterrassen mogen aanleggen.

De woordvoerder van wethouder Said Kasmi (D66, Onderwijs) zegt dat de schriftelijke vragen van Walgenbach deze week worden besproken in het College en dat het College daarna uitsluitsel kan geven over de regelgeving voor de Eurekaweek en wat wel en niet mogelijk is in tijden van corona.

Aflevering 35 Erasmus TV

Lees meer

Erasmus TV: Het studentenleven start langzaam weer op

Na maanden komt het studentenleven langzaam weer op gang. Sociëteiten openen de deuren…