Zo reageert de VU op de wereldwijde protesten naar aanleiding van de moord op George Floyd door een Amerikaanse politieagent. Sinds de moord zijn ook in Nederland veel demonstraties gehouden.

Kracht

jingli_gao_03-by Aysha (1)

Lees meer

Studenten roepen Rutte op om zich uit te spreken over het ‘coronalied’

Het Openbaar Ministerie besloot vorige week om de radio-dj die begin februari het…

Andere universiteiten laten eveneens van zich horen. De Universiteit Utrecht gaat gesprekken organiseren en vraagt studenten en medewerkers om hun ervaringen te delen. “Wij geloven in de kracht van diversiteit en inclusie. Racisme en discriminatie staan hier haaks op.”

De Erasmus Universiteit Rotterdam geeft acht Black Lives Matter Film Tips. Ook staat er een verklaring op de website: Erasmiaanse waarden sluiten racisme uit. “De EUR staat fundamenteel achter kennisverwerving die zich niet door verschillen in huidskleur, taal, cultuur of achtergrond laat belemmeren.”

De Rotterdamse universiteit krijgt wel kritiek van haar eigen studenten: het zijn mooie woorden, maar wat gaat de universiteit nu eigenlijk doen?

In Maastricht schrijft het bestuur: “Wij verzetten ons tegen alle vormen van racisme, van kansenongelijkheid tot en met zwarte piet.” Wie de strijd aan de UM wil steunen, kan zich melden bij de advisory council diversity & inclusivity.

Open deur

Er zijn ook universiteiten die er eigenlijk niets over willen zeggen, onder het motto ‘geen open deuren intrappen’: ze zijn vanzelfsprekend tegen racisme. In Wageningen lanceerden studenten en medewerkers een petitie om het bestuur desalniettemin tot een reactie te dwingen en die kwam. Ze vindt de passie van haar medewerkers en studenten geweldig, twitterde bestuursvoorzitter Louise Fresco, en ze gaat een dialoog organiseren.

Bij de Universiteit Tilburg staat een opiniestuk van hoogleraar Kutlay Yagmur (Taal, Identiteit en Onderwijs) op de site, waarin hij het probleem van racisme bespreekt. De universiteit zelf komt er goed vanaf. “Zelf geloof ik dat Tilburg University zich als organisatie altijd heeft verzet tegen racisme en discriminatie”, staat erin. “Zowel op de werkvloer als in het onderwijs stoelt onze identiteit op gelijke rechten en gelijke behandeling.”

Speeches were made on stage for the entire two hours of the protest.

Lees meer

‘Goed dat de universiteit zich uitspreekt, maar intern kan de representatie echt beter’

De universiteit plaatste naar aanleiding van de BlackLivesMatter-protesten een statement…

Achterstand

In het hbo spreekt onder meer de bestuursvoorzitter van de Hogeschool Rotterdam zich tegen racisme uit: flatten the curve, zegt hij naar analogie van de coronacrisis.

Afkomst speelt ook in het hoger onderwijs een flinke rol, blijkt uit de cijfers. Jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond staan op achterstand. Selectie van studenten blijkt bijvoorbeeld geen neutraal middel.

Merel Dap

Lees meer

Erasmus TV: ‘De universiteit doet niet genoeg om inclusiviteit en diversiteit te bevorderen’

Universitair docent Urbane sociologie Jess Bier en Merel Dap, van de studentenorganisatie…