Het doet Gao pijn om de toenemende discriminatie bij mensen met een Chinese of een andere Aziatische achtergrond te zien. Een minder eenzijdig beeld in de media zou volgens hem al helpen. Volgens Gao geeft de berichtgeving het idee dat de situatie overal extreem ernstig is, maar dat valt vaak juist mee. Bij zijn familie in China ligt het dagelijks leven helemaal niet plat, maar in de journaals worden de dorpen uitgelicht waar dat wel het geval is. “In China zijn er artsen die zo hard werken aan een geneesmiddel dat ze flauwvallen, maar de rest van de wereld maakt ‘grapjes’ over Chinezen en het coronavirus.”

Toch maar thuisblijven

Van over de hele wereld hoort de 21-jarige Gao verhalen over toenemende discriminatie. De studentenvereniging heeft internationale leden en via WeChat komen de verhalen binnen. “Een extreem voorbeeld uit de V.S. is dat op de deur van een restaurant geplakt was ‘geen Chinezen’.” Iets vergelijkbaars gebeurde dit weekend in een Wageningse studentenflat. Daar werden dingen als ‘Die Chinese’ (‘Sterf Chinezen’) op muren gekalkt. Dergelijke zaken is Gao op de EUR niet tegengekomen. Verhalen van toenemend racisme in het dagelijks leven hoort hij in overvloede. Leden vertellen dat als ze in de tram stappen en ineens ‘corona’ door de tram wordt geschreeuwd. Anderen werden aangesproken in de metro of supermarkt.

Gao voelt zich minder veilig op de Rotterdamse straten. Normaal gaat hij ’s avonds graag even naar buiten na het eten, maar nu wil hij het risico niet opzoeken. “Straks word ik weer aangesproken of nageroepen. En ik ben niet de enige die zich zo voelt.”

jingli_gao_03-by Aysha (2)
Beeld door: Aysha Gasanova

Heftig

“Ik heb vooral te doen met kinderen die een Chinees uiterlijk hebben. Zij zijn mentaal nog niet zo sterk zoals wij volwassenen.” Gao vertelt dat hij vanuit zijn jeugd een hoop gewend is, dat hij geleerd heeft dat van zich af te laten glijden, maar dat geassocieerd worden met een ziekte nog een stuk heftiger voelt.

“Ik denk dat zoveel mensen die in Nederland opgroeiden dit herkennen”, zegt Gao als hij vertelt over wat hij in zijn jeugd meemaakte aan discriminatie. “Op de basisschool werd het liedje ‘hankie pankie shanghai’ gezongen. Ik hoorde regelmatig opmerkingen als ‘sambal bij’ of werd ‘loempiaroller’ genoemd door andere leerlingen. Net als zovelen dacht ik: laat ook maar, want iets ervan zeggen heeft toch geen zin.”

shihui liu coronavirus wuhan

Lees meer

De ouders van deze student zitten vast in het door het coronavirus geteisterde Wuhan

De Chinese Shihui kan haar ouders voorlopig niet opzoeken vanwege het coronavirus. “Ik…

Lees 6 reacties