Bron: youtu.be

Woensdagmiddag verzamelen zich enkele duizenden demonstranten op het Willemsplein voor het #BlackLivesMatter-protest. Ook studenten van de EUR komen erop af. Masterstudent James voelde zichzelf nooit gediscrimineerd, maar was vaak getuige van racisme. “Tijdens het uitgaan bijvoorbeeld krijgen mijn witte vrienden nooit problemen met de politie”, vertelt hij. “Maar met mijn gekleurde vrienden is het een ander verhaal. Zij krijgen ook vaak een veel zwaardere straf dan witte mensen.”

Representatie

Verpleegkundestudent Tyrone Lantveld herkent zich in het verhaal van Foss. Geregeld maakt hij zelf racisme mee. “Een keertje ging ik samen met een vriend naar de Albert Heijn. De beveiliger volgde ons overal. Op een gegeven moment begonnen we het vervelend te vinden en vroegen we aan hem waarom hij steeds achter ons liep. Hij zei: ‘Volgens mij gaan jullie stelen. Jullie zien eruit als mensen die stelen’.”

Ook is racisme niet onbekend voor student Amina Bangura, die in een tussenjaar zit. “Ik was bij het klimaatprotest. Doordat ik toen vrijwel de enige zwarte persoon was, kreeg ik veel aandacht. Ik werd gefotografeerd en geïnterviewd.” Maar niet op een positieve manier, vervolgt ze. “Ik heb het gevoel dat mensen denken van: ‘Oh, kijk, een zwarte. Ik kan haar beeld gebruiken voor diversiteit’.” Om nou te zeggen dat ze door witte mensen gebruikt wordt om de reputatie op te poetsen vindt ze te kort door de bocht. “Maar soms voelt het inderdaad zo.”

De rol van de universiteit

Masterstudent Global Markets, Local Creativities Wing So heeft een duidelijke mening wat betreft de rol van de universiteit. Volgens haar moet er meer sensitiviteit komen vanuit de universiteit. “Ik denk dat het belangrijk is om te beseffen dat studenten van kleur worstelen met racisme, en de universiteit had hierover iets openlijk moeten zeggen”, zegt So. “Witte mensen hoeven in deze kwestie geen standpunt in te nemen, maar het betekent heel veel als ze dat wel doen.”

De politie beëindigde het protest een half uur voortijdig, omdat het volgens de burgemeester te druk werd om anderhalve meter afstand te houden.