Volgens Sandra Klarenbeek, hoofd van de afdeling Onderwijsondersteuning, was het getal van 318 gebaseerd op het aantal plaatsen dat de UB berekende als studenten anderhalve meter afstand moeten houden. Maar de regels zijn complexer, vertelde Klarenbeek dinsdagochtend in de uitzending van Erasmus TV. “Je mag bijvoorbeeld met maximaal dertig mensen in één ruimte zijn, maar wat geldt in de bibliotheek als één ruimte? Daar hebben we nog geen duidelijk antwoord op. Bovendien willen we bij de ingang vragen stellen over de gezondheid van studenten, dus dat levert mogelijk een rij op. Met die rij moet je dan ook weer rekening houden.”

Om die redenen heeft de universiteit ervoor gekozen om voorzichtig te beginnen met vijftig plekken. “Als het goed gaat, kunnen we dat snel uitbreiden, hopelijk met vijftig per week”, zegt Klarenbeek

'Ontzettend asociaal'

Studenten die dinsdagochtend al een plekje in de bibliotheek vonden, zijn ‘blij om weer terug te zijn’ in de UB. Masterstudent Kyra van de Erasmus School of Law schrijft graag haar scriptie in de bieb. “Thuis word je vaak afgeleid. Dan ga je even gezellig kletsen met je huisgenoten of een wasje draaien. Voor je het weet is de dag voorbij en heb je niet zo veel bereikt. Hier kun je veel geconcentreerder werken.” Hetzelfde geldt voor masterstudent Econometrie Sofie. “Je werkhouding is anders wanneer je thuis studeert. Hier is het rustig en kun je je dus beter en langer concentreren.”

Wel is het reserveren een behoorlijke uitdaging. “Vanochtend waren de plekken al om één minuut over negen vol”, vertelt Kyra. Dat de helft van de studenten niet komt opdagen vindt masterstudent Econometrie Nick ‘ontzettend asociaal’. “Ik kan thuis niet studeren omdat ik problemen heb met mijn computer”, vertelt hij. “Dus ik vind het echt niet kunnen dat studenten wel reserveren en dan niet komen opdagen, terwijl veel studenten die studieplekken niet kunnen missen.”

Handgel en kleurenstreepjes

De studenten vinden dat de coronaprotocollen van de UB goed zijn geregeld. Bij de ingang staat een medewerker die je studentenkaart en reservering controleert. Vervolgens krijgen studenten bij een andere balie vragen over hun gezondheid. Overal staat desinfecterende handgel en de route naar de studieruimte is duidelijk aangegeven met kleurenstreepjes. “Wat de verspreiding van het coronavirus betreft, zit je hier veiliger dan in de supermarkt of op straat. Je hoeft de deurklink niet eens aan te raken”, zegt Sofie. Haar studiegenoot Nick beaamt dat. “Je komt hier echt met niemand in aanraking. Er is voldoende ruimte tussen de studieplekken. Op deze manier hadden de studieplekken misschien zelfs eerder open gekund.”

De afgelopen weken deed de universiteit al ervaring op met studieplekken in het Tinbergengebouw. Op de begane grond zijn daar ook vijftig plekken geopend voor studenten.

still instart studieplekken tinbergengebouw corona (2000px)

Lees meer

Helft studenten komt niet opdagen bij reservering studieplekken

Het beperkte aantal studieplekken dat beschikbaar is op campus Woudestein is dagelijks…