De universiteit zegt dat ze bezig zijn het aantal camera’s in gebouwen uit te breiden. “Hier gaat echter wel tijd overheen”, aldus de woordvoerder. Of de camera’s worden geïnstalleerd in studieruimtes zoals de bibliotheek en het Polakgebouw, kan de universiteit niet bekend maken. “Helaas kunnen we hier geen uitspraken over doen.”

De campus wordt al even geteisterd door een bende die laptops en telefoons jat, zo bevestigde afgelopen november veiligheidsadviseur Jelle Jager. Eind december betrapte een student een dief op heterdaad. Tegen de dief loopt nu een uitzettingsprocedure, omdat hij niet de juiste verblijfspapieren heeft. Ook deze week is nog minstens één laptop gestolen: een studente liet maandag haar laptop drie kwartier onbeheerd achter. Toen ze terugkwam, bleek haar laptop verdwenen.

Aboutaleb: beveiliging eigen verantwoordelijkheid universiteit

Waar en wanneer de camera’s er komen te hangen en hoe ze eruit zullen zien, is nog niet bekend. De universiteitsraad – die alle camera’s op de universiteit moet goedkeuren – weet nog van niets. “Maar zodra we de plannen te zien krijgen zullen we een goede afweging proberen te maken tussen veiligheid en privacy,” zegt raadsvoorzitter Hans van den Berg.

studyingstudents_04
Beeld door: Aysha Gasanova

Naar aanleiding van de berichtgeving over een bende op de campus, stelde fractievoorzitter Vincent Karremans van de VVD raadsvragen. De vragen gingen over het beleid in openbare gebouwen, in hoeverre er cijfers zijn en of de gemeente bereid was maatregelen te nemen als de cijfers aantonen dat het stelen een groot probleem is.

Burgemeester Aboutaleb antwoordde dat de politie niet specifiek registreert of diefstallen van persoonlijke bezittingen in openbare gebouwen plaatsvinden. Hij wijst erop dat de gemeente alleen gaat over eigen gebouwen en dat andere instellingen, zoals de universiteit, zelf verantwoordelijk zijn voor hun beveiliging.

Actie ‘watch your stuff!’

Het probleem met de laptopdiefstal speelt al langer. In 2017 verspreidde  de bibliotheek  posters waarop stond: “Watch your stuff! Be aware of thieves! Please, don’t leave your belongings unattended.” Het personeel legde deze boodschap ook in de vorm van flyers op onbeheerd achtergelaten laptops.

Actie UB diefstal

Lees meer

‘Alarmerende’ toename zoekgeraakte spullen in de UB

Universiteitsbibliotheek begint actie tegen diefstal.

Lees één reactie