De Universiteitsbibliotheek (UB) ziet een stijging van het aantal bezittingen dat vermist raakt in de bibliotheek. Hoeveel precies gestolen wordt is onduidelijk. Voor de UB was het aanleiding om een actie op te zetten.

“De laatste tijd melden zich vaker dan normaal studenten bij ons aan de balie dat ze hun laptop of portemonnee kwijt zijn,” zegt UB-medewerkster Ineke van der Kramer. “We willen de dieven niet belonen door niets tegen het stelen te doen en startten daarom een bewustwordingsactie.”

Bij twee of meer meldingen van vermissingen op dezelfde dag, zijn de UB-medewerkers gealarmeerd. Dat was bijvoorbeeld vrijdag 17 november het geval. “We vinden twee meldingen op een dag veel, helemaal als we in ons achterhoofd houden dat niet iedereen melding zal maken als ze iets missen,” legt Van der Kramer uit.

Flyers en posters

Actie UB diefstal 2
Deze flyers leggen UB-medewerkers op de achtergelaten spullen. Beeld door: Marko de Haan

De Universiteitsbibliotheek (UB) startte vorige week dinsdag met de actie tegen diefstal. Verspreid door de UB hangen posters. Als studenten kostbare spullen achterlaten op hun studieplek, leggen medewerkers daar flyers neer waar op staat: “Watch your stuff! Be aware of thieves! Please, don’t leave your belongings unattended.”

De Universiteitsbibliotheek ziet vooralsnog geen reden om extra beveiligingsmaatregelen te treffen. “Het is allereerst de verantwoordelijkheid van de student zelf. Bovendien lopen overdag al twee stewards in bedrijfskleding door de bibliotheek, en vanaf 17.00 uur is ook een beveiliger aanwezig in het pand. Stel dat het probleem zich blijft voordoen, dan kunnen we extra beveiligingsmaatregelen overwegen,” licht Kathalijne Smout, communicatiemedewerker van de UB, toe.

Hoe het kan dat zoveel studenten hun spullen onbeheerd achterlaten? “Kennelijk voelen studenten zich zo thuis in de nieuwe UB dat ze dat doen,” zegt Van der Kramer. “Dat is fijn.” Maar het kan helaas niet, vult Smout haar collega aan.

Iedereen kan stelen

In principe zou iedereen onbeheerde spullen kunnen stelen in de UB. De UB is namelijk niet alleen toegankelijk voor studenten, vertelt Smout. “De Erasmus Universiteit is een openbare plek die ook toegankelijk is voor mensen met slechte bedoelingen.”

De bewustwordingsactie is waarschijnlijk permanent, zegt Smout. Het kost de medewerkers van de UB weinig tijd en als het diefstal voorkomt is de opbrengst groot. “Wij lopen toch al regelmatig rond in de UB en zien spullen onbeheerd liggen. Dan kunnen we net zo goed papiertjes met een waarschuwing neerleggen bij achtergelaten spullen.”

Lees 3 reacties