Het was maandag 16 december. Enzo zat de dag voor zijn tentamen op de bovenste verdieping van de Universiteitsbibliotheek vol in de laatste voorbereidingen voor zijn tentamen, toen hem iets geks opviel: een jongeman van eind twintig legde zijn jas op de laptop op het tafeltje naast hem, om vervolgens zijn jas inclusief de laptop weer op te pakken en mee te nemen.

Maar hij wist toch vrij zeker dat er vlak daarvoor een meisje naast hem zat te studeren. “Ik zat daar al wel eventjes”, zegt Enzo droogjes. Hij liep achter de jongen aan en haalde hem in het trappenhuis bij. “Ik dacht: ik spreek hem gewoon aan. Stel dat hij wel de rechtmatige eigenaar is, prima. Dan vindt hij het alleen maar goed dat ik op zijn spullen heb gelet.”

Gebrekkig Engels

De rechtmatige eigenaar bleek hij niet te zijn. “Hij was een beetje overvallen dat ik hem aansprak en sprak gebrekkig Engels terug – wat al gek was, want studenten spreken over het algemeen goed Engels. Op de vraag of de laptop van hem was zei hij: ‘Nee, die is van een vriend.’” Daarop bedacht Enzo een slimmigheid. “Ik vroeg hem naar de naam van die vriend. Als hij een mannennaam zou zeggen wist ik zeker dat het niet klopte.”

“Kevin”, zei de jongen tegen Enzo. “We belandden in een discussie en de jongen gaf de laptop aan mij en verdween de UB in. Ik liep naar de balie van de bibliotheek en een medewerker waarschuwde de beveiligers. Op het moment dat de beveiligers eraan kwamen liep hij de bibliotheek uit.”

Met de beveiligers liep Enzo naar buiten, even zagen ze hem niet. “Maar toen zag ik iemand een capuchon op doen en herkende ik hem. We haalden hem bij en spraken hem aan. Hij zei tegen de beveiligers dat hij Duits was, maar liet even later op zijn telefoon een Roemeense legitimatie zien. We liepen terug naar de UB, maar toen zette hij het ineens op een lopen.”

studyingstudents_05
Beeld door: Aysha Gasanova

Beveiliger met marathonervaring

Maar dat baatte de dief niet. Een achtervolging over de campus volgde. “Een van de beveiligers is een fervent marathonloper en kon hem prima bijhouden, terwijl de jongen best hard rende. Uiteindelijk rekenden ze de uitgeputte dief in en droegen ze hem over aan de politie.” De daadwerkelijke eigenaar van de laptop stond intussen huilend bij de balie – de MacBook Pro bleek een maand oud. “Ze vloog me in de armen toen ik hem teruggaf.”

Het onderzoek van de politie naar deze zaak is in volle gang. De verdachte, een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfsplaats, zit nog steeds vast. “We hebben hem overgeleverd aan de Vreemdelingendienst en omdat hij geen geldige papieren heeft, loopt er een uitzettingsprocedure”, zegt een politiewoordvoerster. Wat de nationaliteit is van de man, is niet bekend.

Golf van diefstal

Deze poging tot diefstal is niet de eerste op de universiteit. In dezelfde week sprak een man geneeskundestudente Frédérique (23) aan om de weg te vragen. “Hij legde de plattegrond die hij bij zich had over mijn telefoon, maar de kaart herkende ik niet en hij zocht een adres in Arnhem. Dit is foute boel, dacht ik, en griste snel mijn telefoon weg.” De man droop geïrriteerd af.

Afgelopen herfst vonden er minstens twaalf diefstallen plaats op de campus met min of meer dezelfde werkwijze. Jelle Jager, adviseur Safety en Security van de universiteit liet toen weten dat het gaat om een bende die meerdere onderwijsinstellingen afgaat. De dieven azen meestal op laptops en telefoons van studenten en gebruiken afleidingstrucs zoals bij Frédérique.

Lees 10 reacties