Het was maandag 16 december. Enzo zat de dag voor zijn tentamen op de bovenste verdieping van de Universiteitsbibliotheek vol in de laatste voorbereidingen voor zijn tentamen, toen hem iets geks opviel: een jongeman van eind twintig legde zijn jas op de laptop op het tafeltje naast hem, om vervolgens zijn jas inclusief de laptop weer op te pakken en mee te nemen.
Maar hij wist toch vrij zeker dat er vlak daarvoor een meisje naast hem zat te studeren. “Ik zat daar al wel eventjes”, zegt Enzo droogjes. Hij liep achter de jongen aan en haalde hem in het trappenhuis bij. “Ik dacht: ik spreek hem gewoon aan. Stel dat hij wel de rechtmatige eigenaar is, prima. Dan vindt hij het alleen maar goed dat ik op zijn spullen heb gelet.”
Gebrekkig Engels
De rechtmatige eigenaar bleek hij niet te zijn. “Hij was een beetje overvallen dat ik hem aansprak en sprak gebrekkig Engels terug – wat al gek was, want studenten spreken over het algemeen goed Engels. Op de vraag of de laptop van hem was zei hij: ‘Nee, die is van een vriend.’” Daarop bedacht Enzo een slimmigheid. “Ik vroeg hem naar de naam van die vriend. Als hij een mannennaam zou zeggen wist ik zeker dat het niet klopte.”
“Kevin”, zei de jongen tegen Enzo. “We belandden in een discussie en de jongen gaf de laptop aan mij en verdween de UB in. Ik liep naar de balie van de bibliotheek en een medewerker waarschuwde de beveiligers. Op het moment dat de beveiligers eraan kwamen liep hij de bibliotheek uit.”
Met de beveiligers liep Enzo naar buiten, even zagen ze hem niet. “Maar toen zag ik iemand een capuchon op doen en herkende ik hem. We haalden hem bij en spraken hem aan. Hij zei tegen de beveiligers dat hij Duits was, maar liet even later op zijn telefoon een Roemeense legitimatie zien. We liepen terug naar de UB, maar toen zette hij het ineens op een lopen.”

Beveiliger met marathonervaring
Maar dat baatte de dief niet. Een achtervolging over de campus volgde. “Een van de beveiligers is een fervent marathonloper en kon hem prima bijhouden, terwijl de jongen best hard rende. Uiteindelijk rekenden ze de uitgeputte dief in en droegen ze hem over aan de politie.” De daadwerkelijke eigenaar van de laptop stond intussen huilend bij de balie – de MacBook Pro bleek een maand oud. “Ze vloog me in de armen toen ik hem teruggaf.”
Het onderzoek van de politie naar deze zaak is in volle gang. De verdachte, een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfsplaats, zit nog steeds vast. “We hebben hem overgeleverd aan de Vreemdelingendienst en omdat hij geen geldige papieren heeft, loopt er een uitzettingsprocedure”, zegt een politiewoordvoerster. Wat de nationaliteit is van de man, is niet bekend.
Golf van diefstal
Deze poging tot diefstal is niet de eerste op de universiteit. In dezelfde week sprak een man geneeskundestudente Frédérique (23) aan om de weg te vragen. “Hij legde de plattegrond die hij bij zich had over mijn telefoon, maar de kaart herkende ik niet en hij zocht een adres in Arnhem. Dit is foute boel, dacht ik, en griste snel mijn telefoon weg.” De man droop geïrriteerd af.
Afgelopen herfst vonden er minstens twaalf diefstallen plaats op de campus met min of meer dezelfde werkwijze. Jelle Jager, adviseur Safety en Security van de universiteit liet toen weten dat het gaat om een bende die meerdere onderwijsinstellingen afgaat. De dieven azen meestal op laptops en telefoons van studenten en gebruiken afleidingstrucs zoals bij Frédérique.
Als ze nou eens die poortjes invoeren waarbij je alleen binnen kan komen met je studentenkaart/ub-pas zouden we al deze situaties kunnen voorkomen. Plus je mijdt hbo’ers en middelbare scholieren, dus nog meer winst.
Held
de oplossing waar we allemaal om vragen!
Goede suggestie. Liever vandaag nog dan morgen.
Tja, maar de Universiteit wil een “open campus, midden in de samenleving”.
Nou… dat klopt
Hulde aan de oplettende student en de snelle beveiliger!
Zou je dat dan bij de ingang van alle gebouwen willen invoeren, of alleen bij de UB? Omdat er ook studieplekken zijn in Polak, Tinbergen, G-gebouw, Sanders? Krijg je dan geen problemen met bezoekers/gasten die legitiem in zo’n gebouw moeten zijn?
Bezoekers en gasten zouden een Bezoekerspas kunnen krijgen bij de loge nadat ze zich eerst hebben gelegitimeerd met een geldig legitimatie bewijs en bovendien van te voren zijn aangemeld door iemand die al legitiem in het gebouw mag zijn. Vervolgens dient die bezoeker door de aanvrager te worden opgehaald.
Bij een beetje groot bedrijf is dit standaard procedure!
Ik laat al jaren zorgeloos mijn spullen achter in het Polak gebouw; soms zelfs in lege lokalen waar je zo naar binnen kan lopen als ik even ben gaan lunchen. Jammer dat zo’n veilig tijdperk nu ‘voorbij’ is.
Je bent niet de enige. Dit gebeurt veel, en het gaat bijna altijd goed, maarja.. daarom is de uni ook een goede plek voor dit soort kwaadwillende. Ik stop er zelf misschien ook maar mee al is mijn laptop al wat ouder.
Reageren niet meer mogelijk.