Onderdeel van het opnieuw gelanceerde initiatief zijn maatregelen om vrouwelijke talenten te helpen doorstromen naar posities als universitair hoofddocent of hoogleraar. “We zorgen ervoor dat duidelijk is hoe ver ze zijn in hun weg naar de volgende stap in hun carrière en wat er nog nodig is om de stap daadwerkelijk te kunnen maken”, zegt een woordvoerder van de EUR. “Als onderdeel van het programma krijgen ze mentoring, ondersteuning om hun portfolio op orde te maken, onafhankelijke en vertrouwelijke feedback en er is, indien toepasbaar, financiële ondersteuning om hun portfolio te vervolmaken.”

Meer, meer, meer

Bijna vier jaar geleden beloofde de EUR al dat in 2025 een kwart van alle hoogleraren vrouw moet zijn. Dat was destijds een conversatief streven, omdat alle andere universiteiten in Nederland 2020 kozen als streefjaar. De EUR staat al jaren onderaan de lijstjes, alleen de universiteiten in Wageningen en Eindhoven scoren slechter. Eind 2014 was slechts 9,5 procent van de 117 hoogleraren op de EUR vrouw, eind 2018 was dit 13,5 procent. Het Erasmus MC scoort met 20,8 procent beduidend beter. De cijfers van dit jaar maakt het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) half december bekend. Volgens de EUR is het momenteel 18 procent.

Veel bijzonder hoogleraren promoveren de komende jaren tot gewone hoogleraren. Omdat er relatief veel vrouwen bijzonder hoogleraar zijn, heeft de massale promotie tot gevolg dat de EUR het tussenquotum van 20 procent vrouwelijke hoogleraren in 2020 bijna haalt. Maar het quotum is niet de reden van de promotiemaatregel, luidt het officiële standpunt van de universiteit.

kasteel diversiteit interview semiha denktas – Elzeline Kooy

Lees meer

‘Ik merk dat ik een rolmodel ben voor anderen. Dat heb ik zelf gemist als jonge onderzoeker’

Het Diversity & Inclusion office presenteert donderdag nieuw beleid om de universiteit…

Lees 2 reacties