Bij de ingang van het terras worden we hartelijk ontvangen. “Wel even je legitimatiebewijs laten zien alsjeblieft”, zegt een jolige jongen in pak. Hij zet meteen z’n zonnebril op: ”Ik wil niet onbeleefd zijn, maar ik heb slechts drie uur geslapen vannacht.” Met een 18+ bandje om onze pols komen we het terras van Laurentius op de Infirmeriestraat op. Het is druk en de muziek staat hard: hier wordt het nieuwe studiejaar goed ingewijd.

Dat het terras nu al vol staat is volgens preses Tristan Gayral niet gek: “De vereniging en het aantal leden blijft stijgen, we moeten elk jaar opnieuw kijken hoe we onze ruimtes gebruiken zodat het allemaal past.” Tijdens een rondleiding krijgen we alle borrel- en feestruimtes te zien. De oude pillenfabriek waar de vereniging is gevestigd, biedt genoeg ruimte om alle leden kwijt te kunnen. Boven in het pand is een ruimte waar nieuwe leden zich kunnen inschrijven. De serieuze noot tussen het plezier door: “Het is natuurlijk gezellig, maar het gaat ook om kansen die je hier krijgt. Persoonlijke ontwikkeling en je carrière vinden we belangrijk”, zegt Gayral.

Mensen in de rij

De grote drukte werd ook gisteravond al gevoeld. Rond half 11 was de zaal bijna vol en stonden er nog driehonderd mensen buiten in de rij. Het toegangsbeleid op de feesten is duidelijk: toegang is alleen voor 18+. Gayral: “We hebben in het verleden geprobeerd het alcoholbeleid na te leven met polsbandjes, maar dat werkte gewoon niet. Soms lukte het iemand van 17 toch aan een biertje te komen.” Om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt zijn de regels aangescherpt.

In de Smulpaep (de eetzaal) geven de eetresten op de lege bordjes aan dat er flink is huisgehouden. Bij Laurentius kregen de eerstejaars vandaag hamburgers te eten. “Ook een vegetarisch alternatief uiteraard, daar is veel vraag naar”, zegt Gayral. Inmiddels zijn er geen eerstejaars met groene rugzakjes meer te zien. Misschien sparen ze hun energie voor het staartje van de Eurekaweek. Niet onbegrijpelijk, want hier is goed gefeest.

Donut bij je biertje

laurentius eurekaweek terras foto Fabienne Hoogendoorn (2)
Beeld door: Fabienne Hoogendoorn

Het terras lijkt wel een festivalterrein. Voor de hongerklop later op de avond staat er een foodtruck waar je ook burgers kunt halen, of een lekkere donut voor bij je biertje. Bier kost hier overigens maar één euro. De fotografe van EM ontwijkt ternauwernood een biertje dat door de lucht vliegt en de techno blaast door de speakers. Wanneer we door de drukte steeds meer op elkaar komen te staan, lijkt het ons een goed moment te vertrekken. Hier gaan ze nog wel even door zo te zien, de kater is een probleem voor later.

rsg eurekaweek 2019 fabienne hoogendoorn (4)

Lees meer

Waterijsjes en cocktails aan het Haringvliet bij RSG

Op het terras van studentenvereniging RSG is het vroeg druk. Op het menu deze avond:…