Op maandag zou de bekende artiest Famke Louise optreden bij RSG, maar helaas moest ze afzeggen omdat ze ziek was. “We moesten dus snel iets anders regelen”, zegt Zonneveld. “Natuurlijk waren we bang dat de bezoekers teleurgesteld zouden zijn dat ze niet meer kwam optreden, maar eigenlijk viel dat heel erg mee. Sommigen waren zelfs opgelucht”, lacht ze. Tot nu toe verloopt de dinsdag goed.

Buiten staat een groepje eerstejaars. Merel en Marieke (beiden 18), gaan Bedrijfskunde studeren en oriënteren zich nog op een gezelligheidsvereniging: “Als we ergens lid worden, dan pas in het tweede jaar. Vanwege de werkdruk.” Bij welke vereniging ze willen, weten ze nog niet. Lars (ook 18) weet één ding al wel: “Mijn ouders zaten bij het corps, maar dat is niks voor mij.” Misschien is RSG een betere optie? “Mijn eerste keus is SSR, maar wie weet.”

Aanschuiven

rsg eurekaweek 2019 fabienne hoogendoorn (8)
Bij RSG over de vloer tijdens de Eurekaweek van 2019. Beeld door: Fabienne Hoogendoorn

Na het scannen van de bandjes kunnen de eerstejaars aanschuiven bij RSG voor het avondeten. Vandaag op het menu: nasi. Er is naast de vleesvariant ook een vegetarische versie. “Daar is toch veel vraag naar merken we, ook binnen de vereniging”, zegt Zonneveld.

Zowel binnen als buiten sociëteit zoeken de studenten een plekje aan de lange tafels. De sfeer is gemoedelijk, naast bier worden er ook veel cocktails gedronken. “Iedereen is, ongeacht de leeftijd, welkom. Ook tijdens de feesten. Maar onder de 18 mag er geen alcohol gedronken worden”, benadrukt Zonneveld. Om het alcoholbeleid te handhaven is er voor de minderjarige studenten een verplichte blaastest bij de deur. “Als je gedronken hebt, kom je er niet in. Zo simpel is het.” Maandagavond moest RSG zo’n tien studenten de toegang weigeren.

De avond is nog jong, maar het terras van RSG wordt steeds drukker. Er wordt gepraat, gelachen en fanatiek getafelvoetbald. Het is goed toeven aan het Haringvliet en met een mojito in de hand wordt er geproost op een mooie avond.