SPAR-iida-1600×1066
Beeld door: Iida Riikinsaari

Volgens Van Elswijk werkt SPAR University nauw samen met de Sustainability Hub om de aangeboden producten duurzamer en gezonder te maken. Volgens het bedrijf is het stoppen met de verkoop van tabaksproducten op de universiteit een gepaste eerste stap richting een rookvrije generatie. Van Elswijk zegt dat de meeste studenten positief reageerden op de beslissing en zelfs lieten weten dat het stoppen van de verkoop een goede reden was om te stoppen met roken.

Echte zorgen om de gezondheid of marketingcampagne?

Rokende EUR-studenten vonden het besluit van SPAR University om de verkoop van tabaksproducten te stoppen over het algemeen onpraktisch, maar wel begrijpelijk. “Als de campus rookvrij wordt, is dat prima. Roken is sowieso niet goed,” zegt Anna, een 27-jarige masterstudent en roker. Henrique, 26, masterstudent, is het met haar eens: “Ik denk dat [de beslissing] goed is. Er zijn ergere dingen waar je je druk over kunt maken.” Tijl, 22, rechtenstudent, denkt er hetzelfde over. “Ik denk dat iedereen op een gegeven moment moet stoppen met roken, dus in dat opzicht is het een positieve verandering,” zegt hij.

Niet iedereen op EUR is blij met de beslissing. “Mensen die willen roken, vinden toch wel een manier om dat te doen,” denkt Malti, een IBA-student. “De beslissing om te stoppen met roken ligt bij de persoon zelf en ik denk dat dit alleen maar zal leiden tot winstverlies voor SPAR.” Ewan, een 21-jarige uitwisselingsstudent, vraagt zich ook af wat de reden achter het besluit is: “Het lijkt meer een marketingcampagne voor EUR dan dat er echte zorgen zijn om de gezondheid,” zegt hij. “Ik denk dat ze alleen stoppen met de verkoop van sigaretten op de campus, omdat het nu minder sociaal geaccepteerd is om te roken.”

Het besluit van SPAR University om te stoppen met de verkoop van tabak, sluit aan op discussies die onlangs zijn gevoerd over roken op de campus. Erasmus Universiteit verklaart dat de campus in de nabije toekomst rookvrij moet worden en zal in het volgende academische jaar berichten over het gewijzigde rookbeleid.

Lees 3 reacties