Met zijn bachelors Filosofie en Bedrijfskunde op zak is Ter Haar betrokken bij allerlei duurzame projecten in Rotterdam en op de EUR. Deze tuin noemt hij zelf ‘het zaadje’: “Ik hoop dat dit het begin wordt van een duurzame en bewuste manier van voedsel produceren en consumeren, in heel Rotterdam.”

De feestelijke opening van de moestuin begint met een quiz. Via een website kunnen de aanwezigen inloggen en de vragen beantwoorden, die allemaal betrekking hebben op natuur en landbouw. Op vragen als ‘hoe groeien spruiten?’ of ‘hoe ver kan een bij vliegen?’ weet niet iedereen het antwoord. “Met de quiz wordt direct zichtbaar wat er mis is: dat we niet meer weten waar ons eten vandaan komt, hoe het groeit en hoe we in harmonie met de natuur ons voedsel kunnen verbouwen”, zegt Ter Haar.

Rij mensen met telefoon in de hand, ze spelen de quiz.
Alle aanwezigen deden enthousiast de quiz, maar wisten niet alle antwoorden. Beeld door: Lana van der Meer

Illegale tuin

Twee jaar geleden begon Ter Haar met een zogenaamde ‘guerillatuin’ op de campus, een tuintje die hij zonder toestemming in het donker aanlegde tussen het F- en het G-gebouw. Later kwam er een popuptuin voor in de plaats. Deze moestuin is dus een derde en permanente versie van zijn idee.

Guerrillatuinieren 1

Lees meer

Studenten guerrilla-tuinieren op de campus

Leden van Edible EUR bouwen in het geheim een moestuinbak voor het sportgebouw. Ze willen…

De EUR maakte budget vrij voor het initiatief en in samenwerking met het Foodlab en de Sustainability Hub is de moestuin aangelegd. Onder andere studenten van de Hub helpen met het onderhouden van de tuin en mogen een deel van de oogst houden. Ook gebruikt het Foodlab producten van de tuin voor gerechten.

Ristema van Eck houdt de boom vast terwijl de rest haar helpt met aarde storten.
Collegelid Roelien Ristema van Eck hielp op blote voeten met het planten van de appelboom. Beeld door: Lana van der Meer

Onkruid

Wat maakt deze moestuin anders dan andere moestuinen? “Deze tuin is aangelegd op basis van permacultuur” vertelt ter Haar. “Het idee is dat we af moeten van een monocultuur, waar slechts één soort gewas groeit op een stuk grond. Door verschillende planten bij elkaar te laten groeien, stimuleren ze bepaalde processen in en boven de grond die goed zijn voor alle planten en dieren in de omgeving.”

Op die manier zijn pesticiden of kunstmest niet meer nodig. Zo staat er nu nog een grote rand onkruid om de tuin heen, met als doel het regenwater in de grond vast te houden en de bodem koel te houden. “Het onkruid dient later ook weer als bemesting voor de andere planten. Normaal zou je het eruit trekken maar het is dus heel nuttig, zo creëer je een duurzaam ecosysteem.”

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de beleidsstrategie van de universiteit en Ritsema van Eck spreekt van een mooi initiatief waar ze erg trots op is. Op blote voeten hielp ze dan ook de appelboom te planten waar over een paar jaar appels van geplukt kunnen worden. Ter Haar hoopt dat hij op alle groenplekken op de campus een permacultuur kan realiseren: “Er zijn al wat eetbare plekken op de campus, maar er is nog veel meer mogelijk. Ik wil een eetbare stad en een eetbare universiteit.” Bij de uitgang bij Kralingse Zoom kun je naast de bijenstal de Campus Garden vinden.