Sunstein vertelde met name over onderzoek naar het starten van sociale bewegingen en verbond zijn theorie aan #MeToo. Volgens Sunstein heeft iedereen een andere drempel als het aankomt op reageren op onrecht: sommige mensen zijn eerder geneigd om actie te ondernemen dan anderen.

Sunsteins theorie stelt dat elke beweging een ‘zero’ nodig heeft, een persoon die zich als eerste in het openbaar uitspreekt. Die persoon inspireert vervolgens anderen: nummer één, nummer twee, nummer drie, enzovoort. Die mensen hebben elk iemand anders nodig die het goede voorbeeld geeft. “Dit domino-effect is cruciaal voor het slagen van een sociale beweging”, legde Sunstein uit.

In het geval van #MeToo werd dat proces in gang gezet toen Alyssa Milano in de eerste #MeToo-tweet verwoordde wat veel vrouwen dachten.

Wie zijn de zero’s?

Aan het einde van zijn lezing kreeg Sunstein een aantal enthousiaste vragen van zowel studenten als onderzoekers uit het publiek: zal de wetgeving worden aangepast dankzij sociale bewegingen? Wie bepaalt sociale normen? Wat moeten we doen als we sociale veranderingen teweeg willen brengen?

Delia Dumitrica, universitair docent bij ESHCC, was een van de mensen die haar hand opstak. Ze wilde Sunstein vragen wat er achter de schermen van een sociale beweging gebeurt en waarom iemand in staat is een zero te worden. “In mijn eigen onderzoek heb ik gezien dat veel activisten benadrukken dat achter de schermen actief zijn heel belangrijk is,” vertelde Dumitrica. “Ik denk dat Sunstein erkende dat dit werk achter de schermen heel belangrijk is, maar dat kwam niet naar voren in het verhaal over de ‘zero’s’ en ‘one’s’.” Dumitrica doet zelf onderzoek naar activisme en sociale bewegingen en vond dat Sunsteins beschrijving pakkend was, maar ook wel wat simplistisch: “Naderhand bleef ik zitten met de vraag wie de macht heeft, wie een zero kan zijn en onder welke omstandigheden dat mogelijk is.”

Interessante lezing

RSM-masterstudent Sarath Gopinath was ook aanwezig bij de lezing en is een fan van professor Sunstein. “Ik heb het boek ‘Nudge’ van Sunstein gelezen en kon niet wachten toen ik zag dat hij hier een lezing kwam geven,” zei Gopinath. “Ik zie mezelf als feminist en ik dacht dat de lezing interessant zou zijn en dat was het ook. Ik begrijp nu beter waarom mensen niet die eerste stap zetten om een beweging in gang te zetten.”

Cass Sunstein is een Robert Walmsley University Professor aan Harvard en oprichter en voorzitter van het Program on Behavioural Economics and Public Policy aan Harvard Law School. Van 2009 tot 2012 maakte Sunstein ook onderdeel uit van de regering-Obama als Administrator of the White House Office of Information and Regulatory Affairs.

metoo

Lees meer

#MeTooAcademia: ‘Ook op universiteiten vindt seksuele intimidatie plaats’

Een theatervoorstelling over seksuele intimidatie op universiteiten moet het gesprek over…