Over de aard van het incident wil de dean van het instituut aan de Nieuwemarkt zo min mogelijk kwijt. Wel bevestigt hij dat de vermoedelijke dader uit zijn kamer in het studentencomplex ‘Lucia’ aan het Stadhuisplein is gehaald. Daar wonen alle eerstejaars EUC-studenten bij elkaar. “Dit is gebeurd in overleg met de student. Het is geen straf”, aldus Hafkamp. Ook zijn er met de twee betrokken studenten afspraken gemaakt, zodat ze elkaar niet tegenkomen in het gebouw van het EUC. Of het slachtoffer ook aangifte heeft gedaan bij de politie, weet hij niet.

De wijze waarop Hafkamp over de zaak communiceerde viel in slechte aarde. In een e-mail aan alle EUC-studenten repte hij slechts van een ‘incident’, zonder duidelijk te maken dat dat incident seksueel van aard was. Een groep van 92 studenten was daar zo gefrustreerd over dat ze een gezamenlijke mail aan de dean richtten, waarin ze hem opriepen duidelijker te zijn. “We kunnen alleen maar bewustwording creëren over dit probleem als we het noemen wat het is: seksueel geweld”, schreven ze. Ze riepen Hafkamp op tot een discussie over de manier waarop het EUC omgaat met soortgelijke incidenten.

'Vertrouwelijk'

De studenten zijn ook boos dat het slachtoffer het incident gemeld heeft bij de student counsellors, maar dat het daar is ‘blijven liggen’. Volgens Hafkamp is dat tot op zekere hoogte logisch, omdat de gesprekken met de counsellors vertrouwelijk zijn. “Alleen als een student de counsellor heel specifiek verzoekt om actie te ondernemen, dan kan dat. In andere gevallen kan een counsellor alleen maar adviseren om zelf stappen te nemen.” Of dat advies in dit geval gegeven is, weet Hafkamp niet.

Hafkamp erkent dat het EUC meer kan doen aan preventie. “We hebben een programma over seksuele intimidatie tijdens de introductieperiode voor studenten, maar dat gebeurt toch af en toe met te veel deelnemers en in een te lacherige sfeer. Dat moet beter.” Ook wil hij zijn personeel beter trainen in het omgaan met zulke situaties. En hij overweegt een vertrouwenspersoon aan te stellen. “Daar moeten we nog wel een potje voor vinden, maar dat gaat lukken.”

Focusgroepen

Aan de oproep tot discussie heeft Hafkamp inmiddels gehoor gegeven: op 16 april vond er op het EUC een discussieavond plaats. Tijdens die avond heeft de dean beloofd om focusgroepen op te richten om direct met studenten te praten over mogelijke verbeteringen.

protest-Cece-Dao-Sandersbuilding

Lees meer

Stil protest in Sandersgebouw tegen seksueel geweld

‘Don’t touch her vagina’. Met die boodschap protesteerde studente Cece Dao in het…