“Voor de 65 beschikbare plekken tijdens de afgelopen International Day, schreven er ruim 300 internationale studenten zich in”, vertelt Nienke Peters, commissioner Marketing & PR van de Erasmus Recruitment Days. De laatste jaren organiseert de Recruitment Days een speciale wervingsdag voor buitenlandse studenten. Op deze dag krijgen internationals workshops en kunnen ze persoonlijk contact leggen met bedrijven en recruiters die op zoek zijn naar internationale werkkracht.

Tijdens zo’n dag is het enthousiasme van internationale studenten goed te zien, merkt Peters. “Ze maakten echt gebruik van de kans: ze gaven hun cv af, knoopten een gesprek aan met bedrijven en vroegen of er stagemogelijkheden waren.” Dit geldt volgens Peters ook voor de bedrijven. “De recruiters waren erg enthousiast om in contact te komen met internationale studenten. Ze zien de verschillende culturen, achtergronden en perspectieven die de internationals met zich meebrengen als een verrijking voor hun bedrijf.”

Angst

ning
Ning-Hsuan Yen

Deze mening deelt Campus Recruiter Ning-Hsuan Yen van Philips. “Vooral multinationale bedrijven zoals wij zijn altijd op zoek naar nieuwe internationale talenten.” Als Campus Recruiter werft ze studenten voor een eerste baan of stage. Hiervoor gaat Yen regelmatig naar campussen om contact te leggen met studenten. “De arbeidsmarkt in Nederland wordt steeds competitiever, maar de kans van internationals om een baan te vinden is zeker niet kleiner dan die van hun Nederlandse studiegenoten.”

Zelf was Yen een internationale student uit Taiwan. In 2014 rondde zij haar masteropleiding Finance and Investment aan de RSM af. Als ervaringsdeskundige snapt ze als geen ander de obstakels waar internationale studenten tegenaan lopen. In EM’s enquête geven de internationals aan dat de Nederlandse taal en – voor studenten van buiten de EU – het verkrijgen van een werkvergunning de voornaamste obstakels zijn. “Ik herken de angst”, vertelt ze. “Dit waren voor mij ook obstakels.” Dus volgde ze Nederlandse lessen na haar master en maakte ze gebruik van een zoekjaarvisum.

Koetjes en kalfjes

“Het is inderdaad wel wijs om het Nederlands te leren, ook al is de officiële voertaal bij je toekomstige werkgever Engels”, adviseert Yen. In dit geval is het spreken van Nederlands vooral nuttig om sociale contacten op te bouwen. “Dan kun je het tenminste over koetjes en kalfjes hebben met je Nederlandse collega’s bij de koffieautomaat.”

Ook over de lastige situatie rondom een werkvergunning hoeven de niet-EU-studenten zich geen zorgen te maken, vindt Yen. Het is een feit dat een bedrijf eerst kandidaten uit de EU goed moet zoeken – en ze moeten het kunnen bewijzen aan de UWV – voordat ze iemand van buiten de EU aannemen. Maar, legt Yen uit, dit gebeurt meestal als er relocatie nodig is. “Voor internationale alumni van Nederlandse universiteiten die al in Nederland wonen, is de regeling voor een kennismigrantenvisum simpeler. Vooral grote multinationale bedrijven zullen er geen problemen mee hebben”, licht ze toe. “Dus mijn tip is: blijf in of ga naar het land waar je wil werken. Zo is alles makkelijker te regelen als ze jou aannemen.”

Koen Knoop, Sales and Recruitment Manager van Undutchables, heeft een ander perspectief. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in het rekruteren van buitenlandse kenniswerkers voor bedrijven in Nederland. Relocatie vindt hij dus de normaalste zaak van de wereld. “Als een bedrijf moeilijk doet over garant staan voor je verblijfs- en werkvergunning, dan heeft het waarschijnlijk niet zo veel behoefte aan het inhuren van buitenlandse werknemers”, zegt hij. “Dat betekent ook dat het misschien niet de juiste plek is voor jou als international.”

Nederlands systeem

monopoly studiekeuze arbeidsperspectief carriere

Lees meer

Internationale studenten willen in Nederland blijven na hun studie

80 procent van de studenten verwacht wel dat het lastig zal worden om werk te vinden in…

Naast de taal en de werkvergunning hebben internationale studenten ook te maken met een typisch Nederlands systeem, zegt Irene Kroon, Career Development Manager van het RSM Career Center. “Voor een traineeship wordt bijvoorbeeld vaak gekeken naar nevenactiviteiten, zoals bestuursfuncties of commissiewerk, die misschien niet toegankelijk zijn voor internationale studenten.”

Het RSM Career Center onderzocht onlangs waar hun internationale alumni terechtkomen. “Het resultaat verschilt heel erg per studierichting, niveau van Engels en Nederlands, persoonlijkheid en ervaring”, vertelt Kroon. “Voor masteropleidingen Supply Chain Management en Business Information Management kan een niet-EU-student heel makkelijk een baan vinden, terwijl het voor HR en Accounting vrij lastig is om werk te vinden als studenten geen Nederlands spreken.”

Zelf vindt Kroon stage lopen belangrijk. “Bedrijven willen zien dat studenten zich kunnen redden binnen de Nederlandse cultuur; een stage is daar het beste bewijs voor.”

Ook internationaliseringsorganisatie Nuffic kan internationals helpen.Via online informatievoorziening en fysieke activiteiten helpt Nuffic (internationale) studenten en alumni van Nederlandse universiteiten en hogescholen in het vinden van hun weg naar de Nederlandse arbeidsmarkt. Ze organiseren bijvoorbeeld laagdrempelige career cafés en skills workshops.

Passie is belangrijk

Zowel Yen als Knoop vindt dat Nederland open staat voor internationals. “Het hangt natuurlijk af van je vakgebied; hoe specifieker het is, hoe lastiger het is om een baan te vinden – gewoon omdat het aanbod meestal kleiner is dan in de bredere vak zoals Economie of Management”, licht Knoop toe. “Maar als je een achtergrond hebt in bijvoorbeeld marketing of communicatie dan maak je zeker kans op de Nederlandse arbeidsmarkt.”

Soms genieten buitenlandse studenten zelfs voorrang. “Bedrijven zoeken iemand om hun bedrijf te vertegenwoordigen. Dus hoe diverser hun werknemers zijn, hoe beter ze internationale klanten kunnen dienen. Daarom zoeken bedrijven die bij ons aangesloten zijn juist mensen met specifieke niet-Nederlandse achtergrond”, legt Knoop uit.

Overleven in een vreemd land

“Daarnaast zijn internationals vaak ambitieus”, voegt Yen toe. “Misschien omdat ze sinds dag één al moeten overleven in een vreemd land, met veel onzekerheden en zelfstandigheid. Elke dag lossen ze problemen op, van een ov-kaart regelen tot een fiets kopen of een kamer zoeken. Dit lijken misschien kleine dingen, maar het draagt bij aan hun doorzettingsvermogen, flexibiliteit en discipline. Deze kenmerken maken het voor hen straks makkelijker om zich te bewegen in het bedrijfsleven.”

RachelSender-illustratie-careerweek

Lees meer

‘Nederland is internationaal georiënteerd, maar je moet wel de taal spreken’

Internationale studenten aan de EUR merken dat het noodzakelijk is om Nederlands te…

Maar wat zoeken bedrijven eigenlijk? “Wij zijn natuurlijk op zoek naar professionele vaardigheden (hard skills), waarvoor je getraind bent vanuit je studierichting”, vertelt Yen over waar ze als recruiter op let. “Maar daarnaast overwegen wij ook de persoonlijke vaardigheden (soft skills), bijvoorbeeld hoe je met mensen omgaat of hoe je tijd kunt indelen.” Eén ding dat volgens Yen absoluut niet mag ontbreken: “Ik kan niet genoeg benadrukken dat je passie belangrijk is. Twee weken geleden had ik een interview met een kandidaat voor een functie in onze communicatieafdeling. Zij was de eerste kandidaat en uiteindelijk besloten we om haar gelijk aan te nemen voordat we de andere kandidaten uitnodigden. Dit komt omdat ze, naast haar vaardigheden, heel veel passie liet zien voor het vakgebied en de functie.”

Onderscheidende kenmerken

Ook Dorianne van Schaijk, loopbaanadviseur van de EUR, benadrukt dat internationale studenten over onderscheidende kenmerken beschikken. “Internationale studenten willen soms graag zo Nederlands mogelijk overkomen. Maar dat moet juist niet”, zegt Van Schaijk. “Nederlandse studenten lijken sterker in hun schoenen te staan, maar dat is niet altijd het geval. Internationals hebben pluspunten die veel Nederlandse studenten niet hebben, namelijk hun internationale ervaring en perspectief.”

“Absoluut”, beaamt Yen. “Wat ik bijvoorbeeld zie bij Philips is dat de internationale werknemers veel bijdragen aan de groei van het bedrijf. Omdat ze uit verschillende werelddelen komen, hebben ze ook verschillende kijk op het werkproces en dat verrijkt het bedrijf.”

“Kortom, internationals hoeven niet bang te zijn om een carrière op te bouwen in Nederland”, concludeert Yen. “Wel moeten ze hun best doen om in hun vakgebied uit te blinken, maar dat geldt overal.”

Tips voor werkzoekende internationale studenten van EUR-loopbaanadviseur Dorianne van Schaijk:

  1. Reflecteer – Alles begint bij jezelf, dus ken jezelf, denk goed na over wat jij wilt voor je carrière.
  2. Doe onderzoek – Als je gaat solliciteren, onderzoek goed het bedrijf: wat voor bedrijf het is, wat zoekt het bedrijf precies , wat is de missie en de visie, lees het jaarverslag (annual report), verdiep je er echt in. Hierdoor ontdek je waardevolle informatie voor je sollicitatiebrief .
  3. Schrijf een liefdesbrief – Je motivatiebrief moet net zoals een liefdesbrief zijn, waarin je je oprechte “passie” voor het bedrijf of het product beschrijft (en dit kun je doen als je het bedrijf goed kent door je onderzoek).
  4. Blijf niet in je kamer zitten – Je droombaan bereik je niet door te dromen of van achter je bureau tientallen sollicitatiebrieven te schrijven. Onderneem, ga naar buiten, bezoek fairs, ga netwerken, ontplooi jezelf, loop stage, doe vrijwilligerswerk. Vooral in een vreemd land kan dit een belangrijke stap zijn om jezelf te oriënteren en bekend te raken met de mensen en de gebruiken van dat land.
  5. Wees niet te perfectionistisch – Je hoeft niet in een keer je droombaan te vinden. Neem kleine stapjes. En weet dat je carrière pieken en dalen kent. Vandaar dat nummer 1 belangrijk is, zo kies je steeds helder en bewust voor iets waar je passie ligt.
vlcsnap-2019-03-05-17h11m23s556

Lees meer

Campus Talk: Ben jij voorbereid op een Nederlandse job hunt?

Werken in Nederland na je afstuderen, meer dan de helft van de internationale studenten…