Geneeskundestudenten strijden al decennia voor een vergoeding tijdens de twee jaar dat ze coschappen lopen. Anders dan bijvoorbeeld verpleegkundestudenten kregen ze niets betaald, terwijl ze naast hun lange werkweken weinig tijd hebben om wat bij te verdienen.

Extra lenen

Erasmus MC gebouwen

Lees meer

Coassistenten voeren actie voor stagevergoeding

Geneeskundestudenten voeren actie voor een stagevergoeding tijdens coschappen.

Hun laatste poging om een vergoeding te krijgen strandde in 2016, kort nadat de basisbeurs was afgeschaft. Toenmalig onderwijsminister Bussemaker hield de boot af. Studenten Geneeskunde konden gewoon extra lenen, stelde ze. En als arts zouden ze later genoeg gaan verdienen om hun hogere studieschuld af te lossen. Bovendien waren coschappen volgens haar geen echte stage waarvoor je een vergoeding zou moeten krijgen, maar een opleidingsplaats.

Maar wat via de politiek nooit is gelukt, staat nu toch in de nieuwe cao, die in november is beklonken. Sinds 1 januari hebben de huidige coassistenten recht op de vergoeding, die uiterlijk in april met terugwerkende kracht wordt uitbetaald.

Eerste horde

“We zijn hier echt heel erg blij mee”, zegt voorzitter Amir Abdelmoumen van De Geneeskundestudent, de belangenvereniging van geneeskundestudenten in Nederland, die de tegemoetkoming samen met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband voor elkaar gebokst heeft.

“De vergoeding is niet hoog en wordt vooralsnog alleen uitbetaald door de universitaire medisch centra. Maar goed, de eerste horde is genomen.” De vereniging gaat zich nu inzetten voor een vergoeding bij de andere ziekenhuizen.