Zoals al uit haar studiekeuze is af te leiden, vindt Malu duurzaamheid erg belangrijk, maar ze denkt dat haar opleiding haar op een breder vlak zal helpen. “Het feit dat ik een business-opleiding volg die is gericht op duurzaamheid, bevalt me goed. Duurzaamheid is de laatste tijd heel belangrijk en ik denk dat ik een positieve en relevante bijdrage kan leveren als ik me daar in mijn carrière op richt. Dat wil ik vooral doen door anderen les te geven en te informeren. Bewustzijn creëren is een eerste stap richting een duurzame toekomst. Veel mensen kunnen nog wel wat leren over het klimaat en wat we als samenleving kunnen doen om verdere achteruitgang te voorkomen.”

Malu’s interesse in onderwijs heeft ze van haar ouders, die allebei docent zijn. “Ik heb veel bewondering voor de positieve invloed die ze op hun studenten hebben en hoe ze helpen om hun wereldbeeld te vormen. Daarom wil ik in het milieu-onderwijs werken, om mensen de ogen te openen voor de huidige problemen en in staat te stellen zelf met oplossingen te komen.”

Evenwicht zoeken

Alsof twee dagen per week naar de universiteit gaan niet genoeg is, gezien de afstand, heeft Malu ook een bijbaan en is ze actief in een studententeam van Positive Change om de missie van haar faculteit onder de aandacht te brengen. “Voordat ik aan mijn master begon, studeerde ik hospitality management. Daarna heb ik twee jaar fulltime in de hotelindustrie gewerkt. Nu werk ik drie dagen per week in een hotel in Amsterdam. Een van de redenen waarom ik in Utrecht ben gaan wonen, is dat de stad het perfecte middelpunt is tussen mijn opleiding in Rotterdam en mijn baan in Amsterdam. Ik schrijf ook artikelen voor Positive Change.”

Malu weet dat haar verantwoordelijkheden vermoeiend en veeleisend kunnen zijn, maar heeft verschillende strategieën bedacht om daar mee om te gaan: “Waar ik gedurende de week het meeste aan heb, is ’s ochtends hardlopen door de stad. Zo kan ik me in de loop van de dag beter ontspannen. Andere rustgevende dingen die ik doe zijn tekenen en schilderen. Ik ben niet de beste kunstenaar ooit, maar ik vind het leuk om af en toe te oefenen.”

Winterslaapstand

Malu zit dagelijks twee tot drie uur in het openbaar vervoer: “Wat doe ik met mijn vrije tijd tijdens het reizen? Ik lees graag. Ik kies meestal non-fictie over filosofie of humanisme.” Door haar tijd nuttig te besteden tijdens het reizen en boeken te lezen, kan ze op ontspannen manier haar kennis verdiepen en uitbreiden. “Het is gewoon een betere manier om mijn tijd te besteden dan hersenloos op mijn telefoon zitten te kijken. Ik noem dat je hersenen in de winterslaapstand zetten. Als je me zou vragen wat ik de afgelopen 2 uur op mijn telefoon heb gezien, dan zou ik daar geen antwoord op kunnen geven. Vraag je me wat ik de afgelopen 2 uur heb gelezen, dan zou ik het plot en de achterliggende argumenten in detail kunnen beschrijven.”

Malu-Boerwinkel-Can-I-join-you-2

Bij aankomst op station Utrecht Centraal geeft Malu met enige spijt toe dat ze liever papieren boeken koopt dan eBooks. “Ik weet dat dat wel wat vreemd is als je bedenkt dat mijn studie over duurzaamheid gaat. Maar ik lees liever papieren boeken, omdat ik meestal een pen bij me heb om notities te maken en de zinnen die ik mooi vind te onderstrepen.”

Ik wil haar vragen welk boek ze momenteel aan het lezen is, maar ze roept: “O wacht! Ik moet rennen, de bus staat er al en ik heb een belangrijke afspraak. Sorry, doei!”

Gelukkig heeft ze de bus gehaald.

mag-ik-met-je-mee-benjamin-vliegenthart-terras-dordrecht-pietro

Lees meer

‘Verhuizen naar Rotterdam? Geen denken aan!’

Iedere maand vraagt EM-verslaggever Pietro een thuiswonende student of hij met hem of…